Nedžarići: Puštena u rad zvučna signalizacija za slijepe i slabovidne

Radiosarajevo.ba
Nedžarići: Puštena u rad zvučna signalizacija za slijepe i slabovidne

Povodom obilježavanja 15. oktobra, Međunarodnog dana bijelog štapa, danas je u u rad puštena zvučna signalizacija za slijepe i slabovidne osobe na raskrsnici ulica Aleja Bosne srebrene i Ramiza Salčina u Nedžarićima.

Izvršni direktor Udruženja slijepih Kantona Sarajevo Fikret Zuko kazao je da je ozvučavanje semafora u Sarajevu osnovni preduvjet da slijepe osobe ostvare druga osnovna ljudska prava, kao što su obrazovanje, rehabilitacija, sport, kultura. 

Dodao je da Udruženje slijepih u KS-u već duže vrijeme radi na tome da se što više raskrsnica i semafora ozvuči da bi slijepe osobe mogle samostalno da se kreću. Sarajevo je, smatra, veoma neuvjetno za kretanje i osoba koje nemaju problema s vidom, a pogotovo za slijepe osobe. 

Osim problema nedostatka zvučnih semafora, tu je, kazao je Zuko, problem s parkiranim automobilima, različitim stubovima i reklamama.

On je pozvao općine, Kanton i Grad Sarajevo da podrže Udruženje kao instituciju koja se bavi ozbiljnim pitanjima koja radi uime države i za državu. 

''Naš rad puno olakšava aktivnosti koje bi morala uraditi država. Za nas je veoma važno da nas ljudi razumiju i prihvate kao ravnopravne građane te da nam se osiguraju jednake mogućnosti'', kazao je Zuko i dodao da je u KS-u zaposleno 35 do 40 slijepih osoba, ali da taj broj stalno varira, budući da pretežno rade na ugovor o djelu ili ugovor na određeno vrijeme.

Direktor Centra za slijepu i slabovidnu djecu i omladinu Damir Ovčina, ispred čije zgrade je postavljen ozvučeni semafor, kazao je da je semafor dobra stvar, jer skreće pažnju na prisustvo "bijelog štapa" i njihovog problema. 

''S obzirom na to da se ova škola sastoji iz dva dijela i da djeca moraju preći preko ceste, kako bi došla do drugog dijela, odlučili smo da, u okviru naših redovnih aktivnosti o pitanju saobraćaja, izdvojimo određena sredstva i za zvučnu signalizaciju. Planirana su dva semafora - ovaj i semafor između zgrade RTV-a i Općine Novi Grad'', kazao je načelnik Općine Novi Grad Semir Efendić.

Naglasio je da se uopće ne radi o velikoj investiciji i da oba semafora koštaju oko 25 hiljada KM.

Efendić je naveo i da je Općina zaposlila dvije slijepe osobe u svojoj telefonskoj centrali, te da je to primjer kako javna uprava može da pomogne zapošljavanju osoba s invaliditetom. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak