Nediskriminatorski upitnik za davaoce krvi u primjeni

Radiosarajevo.ba
Nediskriminatorski upitnik za davaoce krvi u primjeni

Dokaz da se novi, nediskriminatorni upitnik za dobrovoljne davaoce krvi uspješno primjenjuje bilo je i današnje dobrovoljno darivanje krvi organizovano u prostorijama Kuće ljudskih prava, koje je na poziv članica Fondacije CURE organizovalo osoblje Zavoda za transfuzijsku medicinu FBiH.

Nečista krv pedera i lezbejki

Akciji dobrovoljnog darovanja krvi pridružili su se i članovi/ice Sarajevskog otvorenog centra te su prvi put nakon prošlogodišnjih pregovora sa Zavodom za transfuzijsku medicinu FBiH za promjenu diskriminatornog upitnika za dobrovoljne darivatelje/ke krvi, darovali krv.

FOTO: Ambasadorica i LGBT osobe darivale krv

Podsjećamo da su Sarajevski otvoreni centar, i drugi LGBT aktivisti/kinje tokom 2012. zagovarali promjenu upitnika kojim je darivanje krvi bilo zabranjeno svim osobama koje imaju „povremene ili stalne kontakte sa homoseksualcima“, nakon čega je Zavod za transfuzijsku medicinu FBiH povukao diskriminatorni upitnik, te su najavili pripremu novog upitnika s čijim korištenjem su trebali početi krajem 2012. godine.

Umjesto spornog pitanja u novom se upitniku kao kriterij za odbijanje potencijalnih donatora/ki koristi rizično seksualno ponašanje, a ne seksualna orijentacija, pitanjem: „Da li ste u posljednjih 12 mjeseci imali spolni kontakt s osobom s povećanim rizikom?“.

Šta čeka Republika Srpska?

Aktivisti i aktivistkinje ističu da ovaj pozitivni pomak Zavoda za transfuzijsku medicinu FBiH nije slijedio Zavod za transfuzijsku medicinu Republike Srpske, iako je bilo govora o sličnim izmjenama, te izražavaju nadu da će u što skorijoj budućnosti i ondje biti uveden novi upitnik kojim se neće diskriminisati LGBT osobe.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak