'Ne mijenjajte zakon o dobrobiti životinja, provodite ga!'

Radiosarajevo.ba
'Ne mijenjajte zakon o dobrobiti životinja, provodite ga!'

Aktivisti za zaštitu životinja traže da iz parlamentarne procedure budu povučene predložene izmjene i dopune aktuelnog zakona o zaštiti i dobrobiti životinja jer, prema njihovim riječima, predviđaju masovno uništavanje napuštenih životinja.

Udruženja za zaštitu životinja tvrde da je postojeći zakon dobar i provodiv, a da je osnovni uzrok povećanog broja pasa na ulicama to što odgovorni ne provode u punom smislu aktuelni zakon.

''Pozivamo Parlamentarnu skupštinu da pošalje nedvosmislenu poruku da se mora provoditi postojeći zakon, te imenuje krivce za postojeće stanje i naloži Vijeću ministara BiH postupanje po već definisanom setu mjera čiji je cilj detektovanje stanja, problema na terenu i ubrzano rješavanje problema'', navedeno je u saopćenju koje su udruženja za zaštitu životinja uputila dan uoči najavljenog nastavka sjednice Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.

U prvom dijelu te sjednice 6. juna poslanica Socijaldemokratske partije BiH Nermina Zaimović Uzunović uputila je Prijedlog izmjena i dopuna Zakona o zaštiti i dobrobiti životinja po hitnom postupku, navedeno je također u saopćenju.

Udruženja tvrde da se time, bez konsultacija i mišljenja relevantnog ministarstva, namjerava osigurati 'carte blanche' za ponovno masovno ubijanje napuštenih životinja.

Zahtijevaju da poslanica povuče njen prijedlog, a Predstavnički dom onemogući usvajanje izmijenjenog zakona.

Prijedlog zastupnice Zaimović Uzunović i ponuđena obrazloženja su po navodima iz saopćenja, "eklatantan primjer zamjene teza, pokušaja da se niži nivoi vlasti, veterinarska struka, inspekcijski i policijski organi aboliraju od odgovornosti i nagrade za četvorogodišnji nerad u (ne)provođenju postojećeg zakona o zaštiti i dobrobiti životinja, kojim je nedvosmisleno propisana odgovornost svih pojedinačno u njegovoj provedbi", smatraju aktivisti.

Postojeći zakon je apsolutno provodiv, kako je 21. maja na sjednici zaključilo i Vijeće ministara BiH, usvajajući Informaciju o dosadašnjoj provedbi Zakona uz set mjera, navode udruženja. 

''Podsjećamo, uzrok problema je kontinuirano napuštanje kućnih životinja koje prolazi nekažnjeno, te uvećavanje postojeće populacije slobodnom reprodukcijom, uz odsustvo sistemske informativno-edukativne kampanje, kontrole sredine, centralnog registra'', navodi se u saopćenju udruženja. 

Dodaje se kako je jedino rješenje u punoj identifikaciji vlasništva, kažnjavanju napuštanja, što Zakon već predviđa, provođenju sterilizacije napuštenih životinja, uz vakcinaciju i markiranje te edukaciji kao preventivnoj mjeri. 

''Povećan broj pasa na ulicama je uvijek direktna posljedica neprovođenja preventivnih, Zakonom predviđenih mjera'' kaže se u saopćenju. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak