Ne kupujte udžbenike bez konsultacija s nastavnicima

Radiosarajevo.ba
Ne kupujte udžbenike bez konsultacija s nastavnicima

Udžbenici za predstojeću školsku godinu treba nabavljati prema preporuci i u dogovoru s nastavnicima, na početku nastave, i nema potrebe da se nabavljaju ranije. 

To je, povodom početka nove školske godine, izjavila stručna savjetnica Ministarstva obrazovanja Kantona Sarajevo Lamija Husić za Fenu, 

U ponedjeljak 2. septembra osnovci i srednjoškolci ponovo će sjesti u školske klupe. Kao i do sada, na tržištu udžbenika vlada poprilična zbrka, s obzirom da su mnogi izdavači objavili svoje udžbenike. Stoga, ukoliko na ognasnim tablama škole nisu izvješeni spiskovi literature, za nabavku neophodnih knjiga ipak treba sačekati preporuku nastavnika. 

Savjetnica kaže da, ukoliko učenici nabave udžbenik koji nije preporučio nastavnik, isti mogu koristiti, ali je važno da je on na spisku odobrenih udžbenika koje svim ministarstvima obrazovanja u FBiH prosljeđuje Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke. 

Lamija Husić ističe da je u toku realizacija programa nabavke besplatnih udžbenika koje će ove godine dobiti učenici prvog razreda osnovne škole (radni udžbenici). Radi se o projektu koji finansira resorno kantonalno ministarstvo. 

Očekuje se da će u Kantonu Sarajevo u prvi razred krenuti 3.900 mališana. Do sada ih je upisano 3.500, no još uvijek je u toku avgustovski rok. Na području kantona djeluju 73 osnovne i 39 srednjih škola

Besplatne udžbenike dobit će i učenici osmog i devetog razreda osnovne škole koji su u stanju socijalne potrebe, romska populacija i djeca iz obitelji u kojima se školuje troje ili više djece. 

"Svake godine sa školama potpisujemo sporazum o korištenju udžbenika i obavezi da ih vrate na kraju školske godine. Isti udžbenici se potom daju na korištenje drugim učenicima. To pravilo ne važi jedino za učenike prvog razreda jer se u njihovim udžbenicima pojedini dijelovi popunjavaju te tim učenicima udžbenici ostaju trajno - kazala je. 

Popravni ispiti u toku

Za učenike osnovnih i srednjih škola koji imaju negativne ocjene iz dva nastavna predmeta organiziraju se popravni ispiti koji imaju usmenu i pismenu formu, a konačni rezultati očekuju se krajem ove sedmice. 

Kaže da su škole obavezne završiti sve aktivnosti u vezi s tim, odnosno izdati svjedočanstva nakon popravnog ispita do početka nove školske godine da bi učenici mogli redovno pohađati nastavu u narednom razredu. 

Još ima mjesta u srednjim školama

U srednjim školama u KS-u u kojima još ima slobodnih mjesta, u toku je upis učenika u prvi razred, za one koji se nisu upisali u prethodna dva roka. 

"Pružena je mogućnost djeci koja se, iz raznih razloga, nisu upisala da to sad učine. Na web stranici Ministarstva je spisak škola u kojima ima još slobodnog mjesta. Bez obzira na razočarenje koje su možda doživjeli zbog toga što nisu upisali željenu školu, naglašavamo da i druge škole imaju dobre programe i kadar. Mjesta ima za sve i nijedno dijete neće ostati neupisano - istaknula je Husić. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak