Nastavnici bi trebali direktno birati udžbenike

Radiosarajevo.ba
Nastavnici bi trebali direktno birati udžbenike


Sa pres konferencije (Foto:radiosarajevo.ba/Denis Ruvić)

Danas je internacionalna izdavačka kuća Klett održala prezentaciju pod nazivom  "Korupcija i netransparentost pri odabiru udžbenika u BiH",  čiji je cilj bio  predstaviti stanje vezano za odabir uždbenika u školama u Bosni i Hercegovini.

Kako je rekao Rok Kvaternik, regionalni direktor izdavčke kuće Klett za Istočnu Evropu, naša zemlja ima unikatan način biranja udžbenika sa bodovanjem, po čemu smo jedini u Evropi.

„Ovakav način bodovanja udžbenika je uveden bez potrebe, prije toga postojalo je normalno recenziranje kao u ostalim evropskim zemljama“, rekao je Kvaternik.

„Na ovaj način dobijamo suprotne rezultate u dvije godine. Ista grupa autora koja jedne godine dobije najbolje ocjene, sljedeće dobije najgore. Ovako nešto je skandalozno i mora se promjeniti,“ rekao je Kvaternik. „Godinama su tri recenzenta ocjenjivale knjige, besmisleno je da sada postoji pet recenzenata a da se najbolja i najgora ocjena ne priznaju. Kakva je korist od toga?“.


Rok Kvaternik (Foto:radiosarajevo.ba/Denis Ruvić)

Prezenteri su istakli još neke od mana i problema u sistemu izbora udžbenika u Federaciji BiH:, a to su prije svega stalno mijenjanje pravila pri izboru knjiga,  te katastrofalni uslovi rada za izdavače u vidu ogromnih troškova za pripremu rukopisa, a koji se često odbijaju.

Jedan od primjera koliko je sistem bodovanja pogrešan je da je ove godine najlošiju ocjenu je dobio udžbenik geografije koji je napravio planetarno popularni National Geographic.

Odluke o udžbenicima koji će biti korištena često donose direktori škola, a to je potpuno  nelegitimno, smatraju u Klettu.

Kvaternik je naveo i preporuke za budućeg ministra, a to su da nastavnik mora imati mogućnost da sam bira udžbenike i niko ne smije utjecati na njegovu odluku. Nastavnici će kroz praksu primijetiti greške u udžbeniku i neće ga koristiti.

Finansiranje mora biti transparentno i temeljiti se isključivo na odabiru udžbenika od strane nastavnika. Mora se napraviti totalna liberalizacija u ovom sistemu. I kako je za kraj rekao Kvaternik: „Nastavnici moraju sami birati udžbenike po kojima će raditi“.

denis, radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak