Naša stranka, SDA, SDU i SBiH zajedno u Sarajevu

Radiosarajevo.ba
Naša stranka, SDA, SDU i SBiH zajedno u Sarajevu


Pregovori oko vlasti u sarajevskim gradskim opštinama i Gradu Sarajevu traju već skoro pa dva mjeseca. Formirana su, uslovno rečeno, dva bloka partija. Na jednoj su strani SDA, SDU i Stranka za BiH, a na drugoj SDP i SBB. Između dvije vatre ostala je Naša stranka, čiji će glasovi biti presudni u Gradskom vijeću Sarajeva, koje se formira na osnovu opštinskih vijeća.

Sa SDP-om se ništa ne može dogovoriti

Postignut je načelni dogovor Naše stranke, SDA, SDU i Stranke za BiH oko zajedničkog nastupa u izboru rukovodstava općinskih vijeća u gradskim općina te u Gradskom vijeću. Naša stranke, u konačnici, priklonila se bloku okupljenom oko SDA.

Potvrdio je to danas za naš portal predsjednik Naše stranke Dennis Gratz. „Postignut je principijelni dogovor sa SDA, SDU i SBiH. Nije dogovoreno zajedničko djelovanje, i ono će zavisiti od toga da li će biti zaštićeni interesi Naše stranke, odnosno naših birača, a to je prije svega izbor Jakoba Fincija za gradonačelnika“, kaže Gratz.

Prije četiri godine Naša stranke je sličan dogovor postigla sa SDP-om na nivou Gradskog vijeća, ali ta koalicija nije bila dugog vijeka. Ove godine sa SDP-om dogovor nije postignut jer se, kaže Gratz, „sa SDP-om ništa ne može dogovoriti“.

„U SDP-u nisu smatrali da je naš kandidat za gradonačelnik prihvatljiv. A s druge strane, uopšte nije jasno ko je njihov kandidat. Ne bih da komentiram šta se dešava sa SDP-om u posljednje dvije godine, to najbolje znaju njihovi glasači, ali njihovo djelovanje je iznevjeravanje svake ideje socijaldemokratije“, kaže Gratz.

Do gradonačelnika konsenzusom

Ovaj sporazum isključivo se odnosi na gradske opštine i Gradsko vijeće. Gratz kaže da je njihov interes biti predstavljen u Gradskom vijeću onako kako to odgovara izbornim rezultatima, kako bi mogli sprovoditi politike koje su u interesu građana i građanki.

Podsjetimo, gradski se vijećnici biraju između vijećnika u četiri gradske opštine (Stari Grad, Centar, Novo Sarajevo, Novi Grad). Još uvijek nisu konstituirana opštinska vijeća u ovim opštinama. Izbor gradonačelnika vrši se na sjednici Gradskog vijeća, prostom većinom glasova vijećnika.

Međutim, ovaj dogovor znači i to da su dva formalno istaknuta kandidata za gradonačelnika, zapravo, iz istog bloka partija: Stjepana Kljujića predložila je SDU, a Fincija, kao nestranačkog kandidata Naša stranka. Gratz kaže da je načelni dogovor unutar ovog bloka da će se gradonačelnik izabrati konsenzusom.
SDP: Manje agresivno prisustvo Djeda Mraza

Ranije danas, SDP se oglasio oštrim saopštenjem ustvrdivši da se „Sva principijelnost Naše stranke se na kraju svela na ispunjavanje ličnih interesa nekolicine individualaca iz ove stranke koji trguju glasovima dobijenim na lokalnim izborima“.

„Posebno nas brine informacija koja ovih dana kruži u gradskim političkim krugovima, da je Naša stranka, odnosno njeni pregovarači, pristala čak i na 'manje agresivno prisustvo Deda Mraza u Sarajevu'. Ako je to tačno, onda to najbolje ilustruje dokle su spremni ići promotori principijelnosti u cilju zadovoljavanja ličnih apetita“, stoji u saopštenju SDP-a.

Gratz kaže da su ga ovi navodi ostavili bez komentara i da je vrijeme da se SDP pozabavi sobom.

„Ja bih zaista volio da se SDP ponaša upola kao Naša stranka. Svima bi nam bilo lakše“, kaže Gratz.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak