Naša stranka o poskupljenju vode: A reforma sektora?

Radiosarajevo.ba
Naša stranka o poskupljenju vode: A reforma sektora?

Nakon odluke Vlade Kantona Sarajevo prema kojoj će doći do poskupljenja vode u prosjeku za oko 20 posto, iz Naše stranke ponovljen je stav o neminovnosti reforme komunalnog sektora, te izražena zabrinutost zbog metoda kojim sadašnja Vlada KS nastoji realizirati izmjene.

„Ako je Vlada KS navela racionalizaciju potrošnje vode kod građana kao jedan od glavnih razloga poskupljenja, onda je prije toga morala provesti reforme koje bi dovele do racionalizacije vlastite potrošnje, kako bi stekla moralni kredibilitet na osnovu kojeg bi onda građane opteretila ovakvim poskupljenjem“, smatraju u Našoj stranci.

"Danas, 2013, u glavnom gradu države čiji je jedan od najbogatijih resursa upravo voda, pričamo o poskupljenju tog osnovnog ljudskog prava, koje je već 17 godina, tokom noći, uskraćeno najvećem broju Sarajlija. I onda se od nas, kao dodatna uvreda našem intelektu, traži da povjerujemo da će nas oni koji su nas doveli u ovakvu subcivilizacijsku poziciju iz nje i izvući“, kazao je Kojović.

Vlada je navela kako će od poskupljenja biti izuzeta domaćinstva koja troše do pet kubika vode mjesečno, ali nije upoznala javnost s time da je prema odlukama Ujedinjenih nacija tih pet kubika normalna mjesečna potrošnja po osobi, a ne po domaćinstvu, upozoravaju.

„Ne znam da li je ova vlada uopće svjesna ekonomskog i socijalnog stanja, da li je spremna, prije nego od građana to zatraži, prvo stegnuti svoj kaiš i pokazati barem ozbiljnu namjeru za obračun s korupcijom i političkim kriminalom. Sudeći po odlukama o imenovanju rukovodstava javnih institucija, o povećanju plata i drugim, normalnom čovjeku, neshvatljivim odlukama, čini da nije“, kazao je zastupnik Naše stranke u Skupštini Kantona Sarajevo Predrag Kojović.

Dodao je da je principjelna odluka ove stranke da nikada neće glasati za politiku prema kojoj su rukovodeća mjesta i dobiti javnih preduzeća politički plijen i izvor finansiranja stranaka u vlasti, a da račun za kriminal i loše poslovanje tih preduzeća plaćaju građani.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak