Napunjeno 40.000 velikih kesa smeća

Radiosarajevo.ba

Prva akcija čišćenja 'Let's Do It' u Bosni i Hercegovini završena je uspješno, a organizatori su zadovoljni odazivom volontera i ostvarenim rezultatima.

Češćenje u 105 općina BiH odvijalo se od 11,00 do 17,00 u nedjelju 9. septembra.

Prema prvim preliminarnim informacijama, u akciji je učestvovalo 36.000 volontera koji su napunili preko 40.000 velikih kesa za smeće - od 120 litara (dakle oko 5 miliona 'litara' otpada)

Osim ovoga, prikupljena je i velika količina čvrstog kabastog otpada, a koliko je to u kilogramima, odnosno tonama, znat će se za nekoliko dana. 

Neki od podataka:
Travnik - 600 volontera
Zenica - 1000 volontera
Grude- 1760 volontera
Stolac - Volonteri očistili6 km rukavca Bregave
RS: Ukupno 10.000 volontera
Mostar: 1000 volontera
Maglaj: 400 volontera

Osim mapiranih divljih deponija širom BiH, očišćeni su i parkovi, ulice, izletišta i zaštićena područja, korita rijeka, a sve planirane aktivnosti završene su i prije zadatog roka, rekla je za radiosarajevo.ba Ena Nalić, koordinatorica akcije.

Najveći odaziv zabilježila je općina Novi Grad. Potvrđeno je da tokom akcije nije zabilježen ni jedan incident, iako su ekipe policije i hitne pomoći bile u pripravnosti.

Kao što smo ranije pisali, na mjestu gdje je očišćena divlja deponija u Bugojnu, napravit će se dječiji park. U Jablanici će se na mjestu očišćene divlje deponije zasaditi drveće, a u Sarajevu su na mjestu očišćenih površina postavljeni znakovi upozorenja, rekla nam je Ena Nalić.

Zanimljivo je i da su aktivisti sa područja Tuzle iz jezera Modrac izvukli kombi koji je ležao na dnu i postepeno onečišćavao vodu. 

Akciji Let's Do It prisustvovali su aktivistkinje iz Estonije, zemlje u kojoj je rođen ovaj globalni ekološki pokret.

Kako nam je najavljeno iz štaba Let's Do It za BiH - naredna akcija planira se na proljeće 2013. 

Radiosarajevo čestita organizatorima na uspješno urađenoj akciji i apelira na građane BiH da svojim djelovanjem nastoje očuvati zemlju čistom!

U fotogaleriji pogledajte kako je u prijepodnevnim satima tekla akcija čišćenja na Trebeviću i Vracama.  


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak