Napravi fotografiju rušenja stereotipa i osvoji tablet!

Radiosarajevo.ba
Napravi fotografiju rušenja stereotipa i osvoji tablet!

Bolest bh. društva je rodno zasnovano nasilje nad ženama i djevojkama, a USAID misija u BiH podržava sprječavanje i smanjenje nasilja nad ženama i djevojkama. Nagradna kampanja "Ne budi papučar/ka i tablet osvoji!" samo je jedna od aktivnosti u sklopu 'Narandžastog dana'.

Riječ je o globalnoj kampanji prevencije nasilja nad ženama i djevojkama koja se svakog 25. u mjesecu obilježava širom svijeta. Pokretači kampanje su Omladinska mreža UNiTE i Generalni sekretar UN-a Ban Ki-Moon.

Stereotipi i predrasude nesrazmjerno više negativno pogađaju žene i djevojke i manifestuju nejednake odnose moći između osoba samo po osnovu spola što dovodi do dominacije i diskriminacije muškaraca nad ženama, kao i do sprječavanja napredovanja žena.

Ovog 25. marta i ti imaš priliku biti dio kampanje. Neka tvoj stav o nasilju bude jasan svima. Stanite uz one koji trpe nasilje i pomozite im da udarci, ucjene i prisile ne budu dio našeg okruženja. 

''Budite fotografi/kinje, pomozite pri rušenju stereotipa. Pošaljite svoju autorsku fotografiju kojom to pokazujete i osvojite tablet! Svoje radove šaljite mejlom na rejan-igor.roic@kultbih.org, a dva autora ili autorice fotografija koje dobiju najviše glasova stručne komisije USAID-a i Instituta na poklon će dobiti tablet! Tehničke karakteristike fotografije nisu bitne, već samo poruka koju želite poslati. Zato mobitel ili fotoaparat u ruke!'', poručuju iz Instituta za razvoj mladih, KULT.

Rok za dostavljanje fotografija je ponedjeljak, 24. marta do 12 sati, a pobjednicima/ama će tablet biti uručen tokom obilježavanja Narandžastog dana, 25. marta. ispred BBI Centra.

''Budite solidarni i mijenjajte svoje rodne stereotipe koji štete našem društvu ka društvu veće vrijednosti – ravnopravnom društvu!'', poručuju organizatori.

Narandžasti dan podržava Misija USAID u BiH kroz program Jačanje institucionalnih kapaciteta USAID-ovih partnera u BiH. Podršku realizaciji Narandžastog dana ispred BBI Centra pružit će i Ećo Company, kompanija koja učestvuje u USAID FIRMA projektu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak