Napokon neće prokišnjavati: Historijski muzej BiH dobiva novi krov (FOTO+VIDEO)

Radiosarajevo.ba

Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika potpisala je ugovor s ambasadom Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini za projekt rehabilitacije krova Historijskog muzeja BiH. 

Sredstva u iznosu od 66.850 američkih dolara osigurana su iz Posebnog fonda američkog ambasadora za očuvanje kulturnog naslijeđa, Ambasade SAD-a u Bosni i Hercegovini. 

Proteklih decenija objekt Historijskog muzeja Bosne i Hercegovine bio je zapušten, prokišnjavao je krov i nisu radile instalacije grijanja. Početkom 2012. godine obilne snježne padavine dodatno su pogoršale stanje, prije svega krovne konstrukcije. 

U fotogaleriji pogledajte reportažu koju smo u Historijskom muzeju snimili u februaru 2012. godine 

Planirani radovi na rehabilitaciji krova imaju za cilj sprečavanje daljeg propadanja objekta i trebali bi biti završeni do kraja ove godine. U cilju trajne zaštite ovog nacionalnog spomenika potrebno je provesti i ostale konzervatorsko-restauratorske radove, odnosno radove tekućeg održavanja. 

Danas je u Parlamentarnoj skupštini održana press konferencija na kojoj je predstavljen projekat rehabilitacije krova Historijskog muzeja Bosne i Hercegovine. Press konferenciju pogledajte u videoprilogu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak