Naplaćivanje ulaznica za Vrelo Bosne?

Radiosarajevo.ba
Naplaćivanje ulaznica za Vrelo Bosne?


Ministarstvo prostornog uređenja i okoliša Kantona Sarajevo od JU Zaštićena prirodna područja KS zatražilo da uradi elaborat isplativosti uvođenja ulaznica u prostor nukleusa Vrela Bosne.

Zakonom o spomeniku prirode Vrelo Bosne, pored mjera zaštite, utvrđene su i mogućnosti izvora finansiranja među kojima je i prihod od naplaćivanja ulaznica za ovo područje.

Elaborat bi trebao biti gotov za mjesec i precizno će, kroz određene parametre, ispitati isplativost ove mjere i načine njene realizacije.

Njime bi trebao biti razrađen sistem naplate i lokacije prodajnih mjesta.

"Za sada ne možemo govoriti o iznosu cijene ulaznica, ali je sigurno da neće biti visoka. Znamo da gotovo sva zaštićena područja naplaćuju ulaz u svoje prostore, pa Vrelo Bosne ne bi trebalo biti izuzetak, pogotovo što ima velike troškove, a planirana budžetska sredstva nisu dovoljna za održavanje", rekla je za Oslobođenje Zijada Krvavac, pomoćnica ministra prostornog uređenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo.

Vrelo Bosne je prva zona vodosnabdijevanja i podrazumijeva najstrožiji režim zaštite. Krvavac je istakla da je samo u ljetnom periodu na Vrelu Bosne je boravilo 180.000 posjetilaca.



"Značajan broj posjetilaca proizvodi velike troškove održavanja koji, bez plata radnika, 100.000 KM. U to je uračunato i održavanje zelenih površina, Aleje i stajališta fijakera, kao i odvoz otpada i angažovanje određenih mašina", rekla je Krvavac i istakla da ove poslove ne obavlja preduzeće Rad, već JU Zaštićena prirodna područja KS.

Uskoro električni voz na Vrelu Bosne

U toku je osiguravanje videonadzora na ovom području, kako bi se spriječilo kretanje motornih vozila. Također, počela je izrada projekta zaštite Velike aleje, koji će sagledati trenutno stanje i predložiti mjere koje se trebaju preduzeti.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak