Napad Rajka Vasića i poskok-fašista na Salmedina Mesihovića

Radiosarajevo.ba
Napad Rajka Vasića i poskok-fašista na Salmedina Mesihovića
Rajko Vasić, poskok-kolumnista (Montaža: radiosarajevo.ba)

Objavivši na našem portalu i portalu Abrasmedia.info tekst o neonacizmu i neofašizmu u Bosni i Hercegovini, analizirajući pri tome stavove Dodikova portparola Rajka Vasića i hercegovačkog portal Poskok.info, Salmedin Mesihović postao je metom šovinističko-fašističkih napada od Vasića i raznih poskoka.

Mesihović, koji radi predaje na Odsjeku za historiju na Filozofskom fakultetu i koji je bio uključen u organizaciju Antifa Festa u Mostaru i Sarajevu, analizirao je problem neofašizma koji se ne pojavljuje u vidu otvorenog četništva ili ustaštva, nego se mimikrira i prodaje za demokratiju i slobodu govora.

Upravo Poskokovo išprdavanje Antifa Festom sa i Vasićevo političko-ideološko koketiranje sa hercegovačko-hrvatskim separatistima, bili su konkretan povod tekstu. Na jednu odista objektivnu analizu, gdje nije bilo ni traga bilo kakvom vrijeđanju ili provokaciji, Mesihović je dobio dva polupismena teksta i postao metom šovinističkih i nacionalističkih komentara anonimnih posjetitelja Poskoka.

Vasić, deklarirani nacionalista i redovni negator genocida, piše tekst s naslovom „Sačuvaj me Bože muslimanskog antifašizma“. Ako se uvidi da Mesihović u tekstu nigdje nije potencirao ni islam ni svoju eventualnu nacionalnu ili vjersku pripadnost, onda je jasno da je posrijedi Vasićev rasizam. Jer, zaboga, kako će musliman (što je ustanovljeno tek po imenu) biti antifašista? A šta bi bilo da neko nakon Vasićevog romana napiše: Sačuvaj me Bože pravoslavnog romanospisateljstva?

„No, zalaganje jednog Selmedina za Antifašizam počinje da izaziva sumnju“, piše Dodikov blog-kerber i zvanični psovač ispred SNSD-a. Kao da je Mesihović napisao „Zalaganje jednog Rajka za demokratiju izaziva sumnju“, a nije, jer se bavio ničim drugim do analizom Vasićevih napisa i napisa Poskokovih kolumnista i komentarima njihovih posjetitelja.

Prije nego će Vasić i izvjesni Nikola Zirdum objaviti svoje šovinističke objede o Mesihoviću i njegovom tekstu, uredništvo Poskoka prenijelo je Mesihovićev tekst i postavilo ga tako kao legitimnu metu nacionalističkih komentara.

Skoro svaki komentar bavi se autorovom nacionalnom pripadnošću, koju utvrđuju na osnovu imena, a uredništvo ovog desničarskog portala nije se udostojilo ukloniti komentare tipa „šipu tuki ustaški“.

kenan, radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak