Namik Kabil optužuje UO Fondacije za kinematografiju

Radiosarajevo.ba
Namik Kabil optužuje UO Fondacije za kinematografiju

Osnovni pokretač razvoja filmske umjetnosti u našoj zemlji jesu sredstva koja filmskim projektima svake godine dodjeljuje Fondacija za kinematografiju. Rezultati ovogodišnjeg konkursa objavljeni su u petak (5. oktobra), uz listu filmova i imena autora (pogledajte na kraju članka)

Ukupno 1 310 000 KM budžetskih sredstava raspoređeno je kao podrška za 11 dugometražnih i 6 kratkometražnih BH filmova, te razvoj 6 novih scenarija i filmskih projekata domaćih autora te u razvoj 6 novih scenarija i filmskih projekata BH autora. Podržani projekti uključuju veliki broj filmova ženskih autora, filmskih debitanata, te autora iz različitih dijelova Federacije BiH, saopćeno je iz Fondacije.

Namik Kabil (Tuzla 1968.) završio je studij filma u Los Angelesu. Između ostalog, potpisuje scenarij za igrani film 'Kod amidže Idriza', reditelja Pjera Žalice. Njegov dokumentarni film 'Informativni razgovori' dobitnik je Srca Sarajeva za najbolji dukumentarni film SFF-a 2007 godine. 'Čuvari noći' je njegov prvi dugometražni igrani film.

Međutim, kao i na svakom konkursu, bilo je i onih koji nisu prošli. Među njima je redatelj i scenarista Namik Kabil, koji je u utorak 9. oktobra uputio otvoreno pismo Oslobođenju i portalu RadioSarajevo.ba u kojem iznosi optužbe da su ga dvojica članova Upravnog odbora Fondacije pokušala podmititi.


OTVORENO PISMO NAMIKA KABILA:
Prije nekoliko dana, preciznije 5. oktobra izašli su rezultati konkursa Fondacije za kinematografiju. Moj projekat, scenarij za igrani film „Samo za Šveđanke“ nije podržan od strane Fondacije. Bio sam nezadovoljan takvim rezultatom, što je ljudska reakcija ali to nije povod za ovo reagiranje. Naime dan prije izlaska zvaničnih rezultata kontaktirao me jedan član upravnog odbora Fondacije i ponudio mogućnost, ovdje ću parafrazirati, da se spomenuti projekat, za koji su oni već znali da nije prošao, „pogura“ mimo konkursa. Odbio sam to kategorično. Ne smatram  sebe nekom vrstom moralizatora ali me je zaprepastila spomenuta ponuda. Kojim novcem ti ljudi raspolažu, gdje tačno stoji taj novac kojeg nema u sistemu, a kojim se mogu zečepljati usta onih koji bi se eventualno pobunili? Da li je to novac Ministarstva za kulturu, ili nečiji drugo? Nisam ni stigao svariti prvi poziv kada je nedelju 7. oktobra stigao drugi poziv, drugog člana upravnog odbora. Ponuda je bila ista, „ima načina“ čulo se sa druge strane telefona. Ovaj „način“ se opet odnosio na tajanstvenu mogućnost da Fondacija pogura projekat mimo konkursa.

Upravni odboru Fondacije, možete li reći kojim novcem vi raspolažete i koliko ga ima? Mislim na ovaj novac koji možete nekom magijom proizvesti mimo konkursa? Na osnovu kojih kriterija vi odlučujete mešetariti novcem poreskih obaveznika, odnosno da li svima koji ne prođu na konkursu nudite mito ili samo nekim? Upravni odboru Fondacije, je li to taj sistem koji želite stvoriti, kojim se busate u prsa baš ovih dana? Ima li u tom vašem sistemu možda nekoliko maraka za muzeje ili slične institucije koje upravo ovih dana skapavaju od gladi? A da ne govorim o tome da je odmah bilo znakovito i sumnjivo nuđenje mita, jer je samo po sebi odmah bacilo sumnju na regularnost konkursa. Kako kažu, ko se pravda...

Pozivam nadležne institucije da obore spomenuti konkurs a Upravni odbor Fondacije da podnese ostavku. Lično neću više konkurisati sa spomenutim projektom, da ne bude da sve ovo pišem da bi sljedeći upravni odbor bio pod pritiskom da podrži baš mene. I još, naravno, rado ću se odazvati organima gonjenja i rasvjetliti sve činjenice o pokušaju podmićivanja moje malenkosti od strane dva člana Upravnog odbora Fondacije za kinematografiju. Čekam poziv.


Na ovo pismo reagirao je član upravnog odbora Amer Kapetanović, koji je za Oslobođenje izjavio: "Kao predsjednik Upravnog odbora, nazvao sam Danisa Tanovića, Harisa Pašovića i Namika Kabila, jer ih poštujemo kao ljude i autore, da im osobno saopćim da njihovi projekti nisu prošli, da ne saznaju o tome iz kuloara i medija". 

Svoj trojici je rečeno da se mogu prijaviti na sljedeći konkurs i da im stojimo na raspolaganju da im damo stručne ocjene žirija kako bi eventualno mogli poboljšati projekte i prijaviti se na sljedeći natječaj. Sve ostalo što je gospodin Kabil kazao je najobičnija laž i podmetanje. Pozivam ga da to dokaže na sudu", rekao je Kapetanović. 

Članovi upravnog odbora Fondacije su Amer Kapetanović, Ivo Čolak i Jovan Marjanović, a osnova za njihov rad su dva dokumenta : Pravilnik o radu fondacije, te novi Poslovnik o radu žirija. Ovi dokumenti razvijeni su u saradnji sa Udruženjem Filmskih Radnika BiH, a kako je saopćeno iz Fondacije, povećali su transparentost rada Fondacije te napravili sistem evaluacije projekata baziran na kombinaciji umjetničke izvrsnosti, produkcijske izvodivosti i tržišnog potencijala projekata.

Žiri u sastavu Ahmed Imamović, Emina Ganić, Ahmed Burić, Dragan Komadina i Adis Bakrač je Upravnom odboru za podršku predložio 21 novi projekat, dok još 2 podržana projekta spadaju u kategoriju već ugoverenih projekta predloženih na ranijim konkursima Fondacije, saopćeno je iz Fondacije.

Ovogodišnji dobitnici sredstava Fondacije za kinematografiju

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak