Nakon napada na Elija Taubera: Nemamo indicija da je napad etnički motiviran

Radiosarajevo.ba
Nakon napada na Elija Taubera: Nemamo indicija da je napad etnički motiviran

Još traje istraga nakon što je u subotu navečer u jednom ugostiteljskom objektu u Sarajevu napadnut savjetnik za kulturu i vjeru Jevrejske zajednice Bosne i Hercegovine Eli Tauber

Eli Tauber napadnut utegom na lancu u centru Sarajeva

Portal Radiosarajevo.ba kontaktirao je Jevrejsku općinu Sarajevo, gdje nam je saopćeno da ne žele prejudicirati razloge napada na svog uvaženog člana: 

"Eli Tauber je u stabilnom stanju, a rana je sanirana s četiri kopče. Imao je sreće nakon udarca utegom, jer da je ga je napadač pogodio na drugo mjesto, ishod bi mogao biti fatalan. O razlozima napada ne bismo spekulirali, s obzirom na to da ne znamo motive napadača. Nemamo indicija da je napad etnički motiviran, da je razlog napada na Elija to što je on Jevrej. U Wiener klubu, gdje se napad desio, sigurnosne kamere su zabilježile sve detalje. Policija je bila na licu mjesta, istraga traje i mi se nadamo da će se slučaj što prije rasvijetliti", rekao je za Radiosarajevo.ba Boris Kožemjakin, predsjednik Jevrejske općine Sarajevo. 

Publicista i istraživač judaistike Eli Tauber uvaženi je intelektualac i autor brojnih publikacija. Stručnjak je za ladino - jezik sefardskih Jevreja koji su oni u BiH donijeli iz Španije, i koji se još uvijek govori u nekim jevrejskim porodicama. Nedavno je objavio knjigu Holokaust u Bosni i Hercegovini 1941-1945

Inače, ove se godine obilježava 450-godišnjica dolaska jevreja  u BiH 

Kontaktirali smo gospodina Taubera, koji se nakon napada nalazi na kućnom oporavku: 

"Ne poznajem napadača niti mi je jasno zašto je nasrnuo na mene. Policija trenutno obavlja istragu i nadam se da ću uskoro saznati o čemu se zapravo radi", izjavio je  Eli Tauber za Radiosarajevo.ba.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak