Nakon Dana ljudskih prava: Stvarne promjene za LGBT osobe nisu moguće bez podrške vlasti

Radiosarajevo.ba

Nizom aktivnosti povodom 66. godišnjice donošenja Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima, prošle je sedmice Sarajevski otvoreni centar (SOC) skrenuo pažnju javnosti na probleme s kojima se još uvijek suočavaju LGBT osobe u BiH. 

I nakon Međunarodnog dana ljudskih prava, SOC nastavlja da promovira principe koje Deklaracija sadrži, te ukazuje da univerzalnost, jednakost i nedjeljivost ljudskih prava, kada su u pitanju LGBT osobe, ne smiju biti samo teoretski niti apstraktni principi, već ih država mora primjenjivati u praksi. 

U nizu aktivnosti koje su organizirane od 1. do 18. decembra, izdvaja se nekoliko akcija 

Video, nastao u saradnji s partnerskom organizacijom Fondacijom Mediacentar, prikazuje kakve su posljedice nasilja prema osobama koje su bile dovoljno hrabre da uživaju jedno od osnovnih ljudskih prava: slobodu i pravo na okupljanje, te zašto je neophodno da država zauzme odlučan stav u borbi protiv nasilja, i ne propusti da djeluje u zaštiti ovog prava.

U Tuzli, Mostaru, Sarajevu, Prijedoru i Banjoj Luci, LGBT aktivisti_kinje su kroz ulične akcije i podjelu materijala sa snažnim porukama skrenuli pažnju na kršenja ljudskih prava LGBT osoba u Bosni i Hercegovini, a u Sarajevu i Istočnom Sarajevu, u saradnji s partnerskim organizacijama Fondacijom Heinrich Boell, Ured u BiH i Fondacijom Cure, postavljeni su bilboardi čiji je cilj podizanje svijesti o problemima koje uzrokuju netolerancija, diskriminacija i homofobija.

Prva LGBT konferencija u Republici Srpskoj pod nazivom “Utjecaj EU integracija na poštivanje i zaštitu ljudskih prava LGBT osoba” održana je u suradnji s Fondacijom Mediacentar. Jedan od zaključaka konferencije jeste da su fizičko, psihičko, pogotovo online nasilje, i govor mržnje kojem su LGBT osobe česta meta, diskriminacija u svim oblastima društvenog života, posebno na radnom mjestu i u sferi obrazovanja još uvijek bazični i tek na početku liste razloga koje LGBT osobe u našem društvu sprečavaju da budu njeni ravnopravni_e građani_ke. Uloga države je jasna: da bez predrasuda štiti prava svih njenih građana_ki, da se pobrine da svi mogu uživati prava, bez obzira na drukčiju seksualnu orijentaciju, rodni identitet i rodno izražavanje, te isporuči pravdu svim žrtvama nasilja i diskriminacije, uključujući i lezbejke, gej muškarce, biseksualne i transrodne osobe. 

Film Dijete moje, koji govori o ličnim pričama roditelja LGBT djece, bit će prikazan na Federalnoj televiziji, u četvrtak 18. decembra u terminu 20:25. 

Kako je saopćeno, SOC će i dalje nastaviti na podizanju svijesti šire javnosti o problemima, prevashodno s nasiljem i diskriminacijom s kojima su LGBT osobe svakodnevno suočene, ali još uvijek ne i dovoljno osnažene da se mogu s njom mogu samostalno nositi ili boriti. Stoga, zakonska je zaštita nužna, ali deklarativno prihvaćeni principi ljudskih prava i doneseni zakoni moraju biti praćeni i radom na i usvajanjem realnih i pozitivnih mjera za promicanje i poštivanje ljudskih prava LGBT osoba, kako bi se LGBT osobe mogle javno obznaniti svoju seksualnu orijentaciju i rodni identitet bez straha, kao preduvjet uživanja u ljudskim pravima i stvaranja tolerantnijeg bosanskohercegovačkog društva.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak