Najzanimljivije tokom vikenda

Radiosarajevo.ba
Najzanimljivije tokom vikenda

Iza nas je mirniji vikend u kojem su dominirali sportski i kulturni događaji.

U političkom smislu, zapažena je izjava Bakira izetbegovića, člana predsjedništva Bosne i Hercegovine i drugog čovjeka Stranke demokratske akcije kako je došto vrijeme da on preuzme liderstvo u ovoj stranci umjesto Sulejmana Tihića: Došlo je vrijeme da vodim SDA

Istovremeno, ovo je bio i vikend pregovora za rukovodstvo Naše stranke, koje je u petak nagovijestilo ulazak partnerstvo sa SDP-om i SBB-om u vlastima Grada Sarajeva i Kantona Sarajevo. Šta će Naša stranka zahtijevati od dvije veće stranke u vlastima pročitajte na ovom linku.

Kultura i sport

Bosanskohercegovačka kulturna baština bogatija je za još jednu operu, što je značajan kulturni događaj. Prisustvovali smo premijeri opere Alma Jasmina Osmanagića, izvedenoj u sarajevskom Narodnom pozorištu, a na ovom linku  pročitajte recenziju i pogledajte fotografije.

U toku je filmski festival Pravo ljudski, koji donosi ostvarenja u čijem su ovogodišnjem fokusu ženska ljudska prava. Festival se zatvara u ponedjeljak, a tokom vikenda obuhvatio važnu i bolnu temu: Seksualno nasilje nad zatvorenicama u logoru Omarska, o čemu donosimo detaljninji prikaz.

Naši novinari pratili su koncert sarajevskog benda Erogene zone, sa kojeg vam donosimo zanimljiv video i fotografije sa koncerta

Obilježena je prva klapa novog igranog filma Berinine čakre, redatelja Faruka Lončarevića, a naš reporter fotografisao je ekipu tokom snimanja na sarajevskim ulicama.

Mnogi će ovaj vikend pamtiti po odlučujućem golu Edina Džeke u utakmici protiv Manchester Cityja protiv Tottenhama.  I gol Miralema Pjanića bio je odlučujući za utakmici između Lazia i Rome. Nešto ranije, u razgovoru za naš portal, Izet Hajrović objasnio je da ozbiljnijih razgovora sa Safetom Sušićem nije imao, i da je njegova odluka da igra za Švicarsku sasvim logična.

Razgovarali smo i s članom Predsjedništva FK Željezničar Džemom Bisićem, nastavivši priču o potencijalnim kandidatima za predsjednika kluba s Grbavice.

U nedjelju je gradski derbi između Slavije i Sarajeva završen rezultatom 0:0.  Istoga dana Željezničar je nadigrao Velež, te se vratio u trku za jesenju titulu. Pogledajte video isječke sa ove utakmice.

Zanimljivi sagovornici

Nije lako bilo doći do Ivana Štrausa, poznatog sarajevskog arhitekte, jednog od onih intelektualaca koji sebi može priuštiti luksuz da živi bez mobitela. Kada smo ga pronašli, bio je raspoložen za razgovor o njegovoj dugogodišnjoj karijeri ali i o aktuelnoj vijesti kako je odnedavno postao inostrani član Srpske akademije nauka i umjetnosti. Pročitajte intervju na ovom linku.

Ispratili smo i uspješnu akciju za spašavanje pasa iz azila u Hreši, razgovarali sa mladom fotografkinjom Amrom Topić iz Bihaća.

U rubrici posvećenoj 550-toj obljetnici Sarajeva, objavili smo zanimljivu mapu Čaršije iz austrougarskog perioda u kojoj se za MIljacku kaže da je potom. Tu je i retro-fotrografija Čengić Vile, iz vremena kada su njeni žitelji na posao u centar grada išli vozom.

Namijali smo se uz forwardušu No njoman, no crs, a raspoloženje nam je podigao i tematski Prince weekend na talasima RadioSarajeva.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak