Najbolji 'Peća i vuk' svih vremena

Radiosarajevo.ba

Odavno nije bilo ovoliko osmijeha, ushićenja i iskrene zadivljenosti na nekom koncertu Sarajevske filharmonije, kao što se desilo na današnjoj izvedbi simfonijske bajke 'Peća i vuk' Sergeja Prokofjeva. 

Pod pokroviteljstvom USAID-a, a u organizaciji sarajevskog orkestra, u dvorani Narodnog pozorišta u Sarajevu okupili su se mališani koji pripadaju ranjivim grupama stanovništa - štićenici Doma za nezbrinutu djecu Bjelave, SOS Dječijeg sela, Centra Vladimir Nazor, članova NVO Altruista Svjetlo, štićenika Zavoda Mjedenica, članova Udruženja Sumero, učenici sarajevskih osnovnih škola... 

"Bilo nam je divno, vidio sam violinu, flautu, bubnjeve... bila je lijepa muzika" kaže nam petogodišnji Ridvan iz Zavoda Mjedenica. "Svirali su kao na reklami". 

"Svidjelo mi se kako je Mario vodio program", kaže nam Elvedin Salčin, osoba sa intelektualnim poteškoćama, član udruženja Sumero, kome je ovo prva posjeta koncertu klasične muzike. 

Kultura kao sastavni dio procesa inkluzije

Kada govorimo o inkluziji djece iz marginaliziranih društvenih kategorija u obrazovne procese, ne možemo zaobići razvijanje kulturnih potreba i učešće u kulturnim događajima. Utisci nakon ovog koncerta, koji je od strane članova Filharmonije realiziran potpuno besplatno, najbolji je dokaz o važnosti učešća u kulturnim događajima za svu djecu. 

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, 15% svjetske populacije ima određeni oblik invaliditeta, a postotak je veći u poslijeratnim područjima, kakva je BiH. Većina takvih osoba isključena je iz svakodnevnih aktivnosti zbog diskriminacije ili barijera koje im u sredinama u kojima žive ograničavaju pristup zdravstvenim ustanovama, obrazovnim institucijama i društvu generalno. Procjenjuje se da oko 7% djece u BiH u dobi od 2 - 9 godina ima neki oblik invaliditeta ili poteškoća u razvoju, te su marginalizirana od najranijeg djetinjstva. Ne mogu ići u vrtiće i škole jer obrazovne institucije nemaju sadržaje koji su njima potrebni, nastavnici nisu pripremljeni za rad s njima, a nastavni plan i program nije prilagođen njihovim potrebama. Ovo rezultira smještajem najvećeg dijela ove djece u zasebne ustanove.(USAID)

Po riječima Davida Bartha, direktora Američke agencije za međunarodni razvoj USAID u BiH, ovaj je koncert bio kruna aktivnosti koje su se sprovodila tokom cijelog mjeseca u sklopu inicjative 'Month of Compassion'.

Uposlenici USAID-a i američke ambasade donirali su sopstvena sredstva. Između mnogih manjih aktivnosti, uposlenici USAID-a su na dan osoba sa posebnim potrebama učestvivali u uličnoj akciji, kupili su paketiće za štićenike Zavoda Mjedenica po željama koje su sama djeca zapisala, obnovili su dvije kuće u SOS Dječijem selu u Gračanici u skladu sa načelima energetske efikasnosti, a nedavno je objavljena i nova budžetska linija za organizacije koje skrbe za osobe iz ranjivih kategorija.

"Tokom proteklog mjeseca željeli smo naglasiti bogatstvo različitosti sarajevske djece. Ne radi se samo o konkretnoj pomoći djeci sa posebnim potrebama, sa invaliditetom ili djeci bez roditeljskog staranja, već i o našem nastojanju da skrenemo pažnju javnosti na napore njihovih roditelja, odgajatelja i same djece kako bi se uključili u društvo. Sličnu akciju ponovit ćemo i naredne 2013, pa i dalje," rekao je za portal Manjine.ba gospodin Barth.

"Ništa se neće promijeniti u danu, svi moramo raditi svakodnevno da bi se svijest društva izmijenila u pravcu veće prihvaćenosti osoba iz marginaliziranih grupa. U tom je smislu važna i pravilna raspodjela budžeta. Postoje institucije u BiH koje rade na pravi način, ali nemaju dovoljno sredstava. Potrebno je pokrenuti izmjene kako u propisima, tako i u svijesti. Npr. kada vidite obnovljenu školsku zgradu koja nema omogućen pristup osobama sa invaliditetom, to automatski znači da je nekome uskraćeno pravo na školovanje", rekao je, sumirajući akciju, David Barth, direktor USAID u BiH.     

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak