Najavljen projekt uređenja Spomen-parka Vraca

Radiosarajevo.ba


Kantonalni ministar kulture i sporta Dubravko Lovrenović u razgovoru za Dnevni avaz najavio je projekt uređenja Spomen-parka Vraca koji će se realizirati u saradnji sa Zavodom za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa Kantona Sarajevo, Komisijom za očuvanje spomenika BiH,općinama, te vlasima KS i Federacije BiH.

Jedna od najljepših turističkih destinacaija u Sarajevu prije rata bio je upravo Spomen-park Vraca.

Projektant je bio Vladimia Dobrović, skulptor Alija Kučukalić i pejzažist Aleksandr Maltarića.

Memorijalni kompleks Spomen-park Vraca predstavlja spomenik žrtvama fašističkog terora i jedinicama jugoslovenske armije, koje su uz podršku građana Sarajeva, 6. aprila 1945. godine, oslobodile Sarajevo.

Godine 1981. na spomenik su upisana imena 9091 Sarajlije koji su stradali kao žrtve fašističkog terora na brojnim stratištima i koncentracionim logorima samo zbog svog porijekla odnosno vjerske ili nacionalne pripadnosti.

Budžetom za 2012. godinu Opština Novo Sarajevo predvidila je 100.000 KM za učešće u zaštiti ovog spomenika.

Memorijalni kompleks Spomen-park Vraca posjeduje kulturno-historijske, umjetničke, arhitektonske i pejzažne vrijednosti sa pogledom na Sarajevo. Napravljeno je u staroj austrougarskoj tvrđavi izgrađenoj u 19 vijeku.

Spomen-park Vraca 2005. godine proglašen je nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine. Unatoč tome, sedam godina kasnije, spomenik je u jako lošem stanju. Ruševni elementi, oštećene klupe, zaraslo rastinje, išarani zidovi karakterišu današnji spomenik.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak