Nadbiskupija nezadovoljna radovima oko Katedrale

Radiosarajevo.ba
Nadbiskupija nezadovoljna radovima oko Katedrale

Na zahtjev ekonoma Nadbiskupije mons. Luke Kesedžića i rektora Katedrale mons. Ante Meštrovića održan je sastanak s načelnikom Općine Stari Grad Ibrahimom Hadžibajrićem zbog radova na prostoru oko Sarajevske katedrale. Naime, kako javlja Katolička tiskovna agencija BKBiH, o radovima koji su počeli 20. maja oko Katedrale službeno nije kontaktirana Vrhbosanska nadbiskupija, odnosno osoba koja je uime Nadbiskupije odgovorna za Katedralu.

Na sastanku su izneseni neki prijedlozi i usuglašeni stavovi da oko katedrale ostanu stari ivičnjaci od „hreše“ da bi bilo onemogućeno parkiranje automobila te da se u sklopu radova pripremi temelj za budući spomenik pred Katedralom blaženom papi Ivanu Pavlu II. 

„Čim su radovi počeli, odmah su se pojavili brojni problemi s podzemnim vodama, instalacijama raznih vrsta (struja, voda, kablovska, ...), te se pokazalo da se na prostoru oko Katedrale izvode radovi bez plana te da se samo „šminka“površina dok ispod asfalta ostaje neriješen nered s kablovima. To svjedoči i činjenica da oluci s katedrale nisu spojeni na cijevi za oborinske vode nego voda otječe starom drenažom ispod asfalta“, objavila je Katolička tiskovna agencija BKBiH. 

Sve je to, piše, usporilo radove i produžilo ih, te se pristupilo preslaganju kamenih ivičnjaka, dodatnom betoniranju, otklanjanju kvarova na vodovodnoj mreži, spajanju oluka Katedrale na cijevi za oborinske vode te izdizanju šahtova na potrebnu visinu kao i lampiona. Nakon toga uslijedit će asfaltiranje prostora oko i samog platoa ispred Katedrale. 

„Odgovorni u Općini Stari Grad kažu da je to privremeno rješenje. A sadašnji radovi otkrivaju što su sve donijela privremena rješenja koja su postala trajna. Bilo je bolje zadržati trenutačno stanje, a pripremati kvalitetno trajno rješenje te mramornim pločama kao i ulicu Ferhadiju uraditi prostor oko Katedrale. To je komentar i želja mnogih građana koji usput prolazeći daju svoje primjedbe“, kazao je Ante Meštrović naglašavajući da radove izvodi KJKP „Rad“. 

Po njegovim riječima, ovim zahvatima prostor oko Katedrale dobit će novi izgled naglašavajući da će bivši trotoari uz stare zgrada oko Katedrale sada potpuno nestati kao i da je to odluka Općine Stari Grad. „Čudno je da se tako postupa i uklanja nekadašnji izgled oko Katedrale. Na nekim drugim mjestima ljubomorno se zadržava stari izgled, pa čudi što nije tako i u ovom dijelu grada“, smatra Meštrović.

Izražavajući bojaznost da se vjerojatno žele stvoriti površine za održavanje nekih manifestacija kazao je da su prošlih godina mnoge od njih pokazale da ne poštuju dostojanstvo katedrale kao vjerskog objekta i nacionalnog spomenika kulture. Pojasnio je da su na sakristijskim i vratima kotlovnice Katedrale odstranjeni pragovi koji su stari koliko i Katedrala, a ugrađeni novi koji odudaraju od starog povijesnog objekta Katedrale. 

„Teško je to razumjeti. A još teže je razumjeti da za sve ove radove nema projekta koji bi bio još prije izvođenja radova dat na uvid i prijedlog Vrhbosanskoj nadbiskupiji kako bi se projekt čuvao i u arhivu Nadbiskupije. Radi se o Katedrali kao biskupovoj crkvi i kulturnom nacionalnom spomeniku BiH.“

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak