Nacrt budžeta: Manje novca i za sarajevske vrtiće

Radiosarajevo.ba
Nacrt budžeta: Manje novca i za sarajevske vrtiće


Zastupnici u Skupštini Kantona Sarajevo na sjednici održanoj 11. februara uputili su Nacrt budžeta za 2013. godine u javnu raspravu. Po ovom Nacrtu drastično su smanjena izdavanja i za rad Javne ustanove Djeca Sarajeva.

"Tek nedavno smo dobili odobrenje za zapošljavanje novih 19 ljudi, a to još uvijek nije cifra s kojom smo mi zadovoljni. Čini mi se da smo mi jedina ustanova koja nema zamjenu za porodiljsko, odnosno za trudničko bolovanje, nego se krpimo kako znamo. Svakako nam nedostaje ljudi", rekla je direktorica JU Djeca Sarajeva.

"Slijedi javna rasprava u kojoj ćemo se izjasniti. Mi smo i prije usvajanja bili upoznati sa situacijom i nismo se iznenadili usvajanjem Nacrta. No, nakon svih naših pisanih tragova i Ministarstvu i urgenciji Upravnog odbora i menadžmenta ustanove, te stvari se ne bi smjele dopustiti", rekla je za Radiosarajevo.ba Mirjana Jovanović-Halilović direktorica JU Djeca Sarajeva.

Dodala je kako ne može zamisliti posljedice, ukoliko ne svih 317 uposlenih ne ostane na svojim funkcijama: "Ne znam na koga bi se odrazilo. Da li bi pojedine grupe ostale bez odgajatelja ili bi se to odrazilo na tehničko osoblje, zaista ne znam."

Ukoliko bi ostala ovakva situacija, kao jedno od rješenja koje se nameće jeste povećanje cijena boravka, ali o tome, kako nam je rečeno, u JU Djeca Sarajeva nisu razmišljali.

"Mi o tome nismo razmišljali. Paralelno sa ovim smo bili u pregovorima za povećanje cijena boravka za dvadeset konvertibilnih maraka koja bi išla samo na stavku hrane i obogaćivanja jelovnika. Šta bi značilo novo povećanje cijena? To bi bilo da mi onda nismo igrali fer igru prema roditeljima kao korisnicima", rekla je za naš portal Mirjana Jovanović-Halilović.



Damir Marjanović, ministar nauke, obrazovanja i mladih Kantona Sarajevo rekao je za naš portal da nije zadovoljan Nacrtom.

"Ono što moram da prihvatim jeste da novca u cijeloj priči nema, tako da ga prihvatam kao realnost, ali za određene projekte ćemo pokušati pronaći materijalna sredstva i izvan budžeta. Također ćemo kroz rebalans budžeta detaljno analizirati određene stavke, pogledati sve sugestije koje nam budu došle i zajedno sa ministrom finansija i premijerom vidjeti šta možemo učiniti po ovim pitanjima", rekao je ministar Marjanović za Radiosarajevo.ba.

A, uz sarajevske vrtiće, brojne su se obrazovne institucije i organizacije pobunile zbog predloženog budžeta. Pitamo Marjanovića i za taj komentar:

"Mi ćemo ih sve pregledati u okviru onih realnih parametara koji su, nažalost diktirani onim što smo zatekli kad smo došli, velikim deficitom, i pokušat ćemo da napravimo korekciju na onim stavkama koje se pokažu neophodnim", dodao je Marjanović za naš portal.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak