Nabavljen rashladni uređaj, počinje rekonstrukcija Ledene dvorane

Radiosarajevo.ba
Nabavljen rashladni uređaj, počinje rekonstrukcija Ledene dvorane

Chiller na parkingu KSU Skenderija (Foto:radiosarajevo.ba/Denis Ruvić)

Sarajlije bi uskoro mogli dobiti rekonstruisanu Ledenu dvoranu. Danas je na parkingu KSU Skenderija predstavljen Chiller (DAIKIN, Typ: EUWAP-460 KAY-2), rashladni uređaj koji je bio ključni za održavanje leda u Ledenoj dvorani. Nabavljanjem ovog uređaja rekonstrukcija Ledene dvorane može početi.

Suad Džindo, Generalni direktor Centra Skenderija: “Cilj nam je da Ledena dvorana bude obezbjeđena za ledene sportove i smatramo da je ovakva dvorana neophodna gradu. U ovom momentu ja ne mogu reći kad će se dvorana staviti u funckiju, jer ne ovisi sve od Skenderie nego od finansijskih sredstava da bi se prostor doveo u funkciju da bi mogao biti led.“


Besim Mehmedić (Foto:radiosarajevo.ba/Denis Ruvić)

Za razliku od Suada Džinde, Premijer Kantona Sarajevo, Besim Mehmedić je rekao da finansije nisu glavna kočnica za izgradnju Ledne dvorane“Kanton Sarajevo je izvdojio 500.000 konvertibilnih maraka za rekonutrukciju dvorane i mi se nadamo da će za šest mjeseci dvorana biti gotova. Novac više nije problem, jedini problem može biti tehničke prirode,“ rekao je Premijer.

Klizanje Sarajlije pamte upravo na lokalitetu danasnjeg stadiona koševo i dvorane Zetra kada se u zimskim mjesecima ledilo jezero Koševskog potoka koje je privlačilo klizače, «liguraše» i hokejaše.

Pedesetih godina i kasnije hokejaši su u noćnim satima zalijevali dvorište legendarnog FIS-a vodom da bi u jutarnjim satima imali spreman teren za hokejašku utakmicu. Stavljanje u funkciju ledene plohe u KSC «Skenderija» prije skoro 40 godina uozbiljilo je klizački i hokej sport u gradu. Osnovani su i prvi klubovi sportova na ledu.

Posljednjih godina Savez hokeja na ledu Bosne i Hercegovine (SHLBiH) poduzeo je aktivnosti na kompletiranju klizališta u gradu Sarajevu, s namjerom da vrate kontinuitet profesionalnom razvoju svih klizačkih sportova, a naročito hokeja na ledu. Sve aktivnosti odvijaju se pod motom zdravog života te imaju za cilju obogaćenje ponude za djecu, omladinu i građane Sarajeva, a samim tim i poboljšanje kvaliteta života.


Trenutno stanje jedne od sala u Ledenoj dvorani (Foto:radiosarajevo.ba/Denis Ruvić)

U tom cilju Savez hokeja na ledu Bosne i Hercegovine do sada je obezbijedio i značajnu
infrastrukturu za klizalište u Sarajevu uz pomoć MOK-a (Međunarodni olimpijski komitet) i IIHF-a (Svjetska hokejaška federacija čiji je SHLBiH član) i to:

- specijalno vozilo za pripremu i obradu leda Zamboni (vrijednost EUR 80.000,-)
- najmoderniju fleksibilnu ogradu za klizalište standardnih dimenzija 30 x 60 (1800m²) uz sve pripadajuće elemente kao što su klupe za timove, klupe za kažnjene igrače te prostor sa kojeg svoju dužnost obavljaju zvaničnici i delegati utakmica. Uz to, ogradi pripada i specijalna pleksiglas zaštita koja se na nju postavlja, (čija je novonabavna cijena EUR 350.000,-)

Postojanje dvorane s ledenom plohom u funkciji tokom većeg dijela godine omogućava bavljenje sljedećim sportovima:
- rekreativno klizanje
- umjetničko klizanje
- brzo klizanje na kratke staze
- sinkrono klizanje
- curling
- hokej na ledu.

Vezano:
Ledena dvorana: Pare nisu problem, para nema!

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak