Na Stojčevac se više neće moći doći automobilom

Radiosarajevo.ba

Kantonalna javna ustanova Zaštićena prirodna područja angažirala je 20 radnika na uređenju izletišta Stojčevac u sarajevskoj općini Ilidža.

Radnici uklanjaju samoniklo drveće, i šiblje, kabasti i drugi otpad, a uređuju i jezero i vodotoke na Stojčevcu.

Od proljeća  će, kako je za Dnevni avaz rekao direktor ove ustanove Osman Delić, na Stojčevac biti zabranjen ulaz automobilima. Planirano je postavljanje rampe kako vozila ne bi ulazili u područje ove vodozaštitne zone.

Za razliku od Vrela Bosne, na kojem je od avgusta počela naplata ulaza, na Stojčevac će ulaz i dalje biti besplatan.

"Nemamo namjeru naplaćivati ulaz na ovom izletištu, ali moram uvesti neke zabrane da bismo zaštitili izvor na Stojčevcu. Napravit ćemo i dječje igralište, pješačke staze, postaviti dovoljan broj klupa i korpi za smeće", rekao je Delić.

On je dodao da bi bilo dobro kada bi država uradila nešto u vezi s obnovom podzemnih tunela koji su bili napravljeni u sklopu nekadašnjeg Titovog rezidencijalnog kompleksa.

"Nastojat ćemo ujediniti snage s Turističkom zajednicom KS da ovu atrakciju iskoristimo na najbolji način", rekao je Delić za Dnevni avaz.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak