Na radost ljubitelja zimskih sportova: Otvorena zimska turistička sezona na Vlašiću (FOTO)

Radiosarajevo.ba

Danas je na planini Vlašić nedaleko od Travnika svečano počela nova zimska turistička sezona 2015/16. u Srednjobosanskom kantonu, javlja Anadolu Agency.

U sklopu otvaranja nove sezone održana je prva Grahijada te upriličeno proglašenje pobjednika i svečano otvaranje nove sezone.

FOTO: Otvorena zimska turistička sezona na Vlašiću uz takmičenje u kuhanju graha 

Srednja Bosna ima najviše skijaških centara, rekao je, između ostalog, direktor Turističke zajednice SBK-a, Miroslav Matošević.

"U 2015. godini strategija je bila saradnja s privatnim sektorom, što smo u velikoj mjeri i realizirali u skladu s kapacitetima i ograničenim resursim kojima smo raspolagali. Danas otvaramo zimsku turističku sezonu u SBK u koju su uključeni skijaški centar 'Brusnica' Fojnica, skijaški centar 'Busovačka planina' i skijaški centar 'Pridolci' općina Busovača, skijaški centar 'Rostovo' Bugojno, skijaški centar 'Raduša' Gornji Vakuf/Uskoplje, skijaški centar 'Rača' Jajce te skijaški centar na Vlašiću", rekao je Matošević.

Svi skijaški centri imaju perspektivu, ali i velike probleme, dodao je. Srednjobosanski kanton u 2014. godini zauzeo je treće mjesto u turističkom smislu posjećenosti i noćenja, iza Kantona Sarajevo te Hercegovačko-neretvanskog kantona. Prema najavama, otvorenjem nove turističke sezone u dva dana će biti ostvareno oko 7.000 noćenja, a direktor TZ SBK otvaranje nove sezone je posvetio medijima koji su redovno prenosili informacije gostima.

Načelnik općine Travnik, Admir Hadžiemrić rekao je kako se nada da će se atmosfera s Vlašića proširiti po čitavom kantonu.

"Svaki put je sve bolje i sve ljepše. Nadam se da će se ova atmosfera proširiti po čitavom kantonu i svim turističkim centrima i nadam se da će ova sezona biti najmanje toliko dobra koliko i ona prošle godine. Nadam se da će biti snijega i da će sezona biti dobra", rekao je Hadžiemrić.

Tomislav Lukić, šef ureda u Ministarstvu okoliša i turizma Federacije BiH rekao je kako se očekuju nova ulaganja u turizam u BiH, a posebno na Vlašiću.

"Mi uvijek moramo davati poticaj turističkim radnicima da napravite sezonu što boljom i uspješnijom. Ove godine vam nosim zaista dobre vijesti, a radi se o transferu sredstava u razvoju turističke sezone, a turizam je prepoznat i kao jedna od djelatnosti te će u sljedeće dvije godine biti dijeljenja sredstva od 17 miliona eura malim i srednjim poduzećima. Radili smo na izradi master plana za Vlašić i sredstva bi trebala doći i na Vlašić", rekao je Lukić, zaželivši svima uspješnu turističku sezonu.

Tahir Lendo, premijer SBK-a službeno je otvorio novu turističku sezonu 2015/2016.

"U ime Vlade vam mogu reći da smo imali viziju o razvoju turizma i spremili svu dokumentaciju o strategiji razvoja kantona, s posebnim naglaskom na turizam. Naš je zadatak da stvaramo ambijent za razvoj turizma i hvala svima koji rade na promociji turizma i kantona, ali i cijele BiH. Želim vam sretnu i uspješnu sezonu te svečano proglašavam sezonu otvorenom", rekao je Lendo.

Nakon svečanog otvorenja sezone, sve zvanice su se uputile na plato gdje se održavala prva Grahijada kako bi i svečano odabrali pobjednika od 13 ekipa koje su učestvovale u ovom takmičenju.

Najbolji grah i novčanu nagradu od 300 KM odnijeli su predstavnici iz ski-centra Rostovo iz Bugojna. Nakon proglašenja pobjednika, posjetioci su imali priliku probati grah svih takmičara te da ostanu na druženju, nakon čega večeras slijedi manifestacija "Šankanje".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak