Na novi most postavljena Sarajevska kocka

Radiosarajevo.ba
Na novi most postavljena Sarajevska kocka

Na konstrukciji mosta koji će spajati Likovnu akademiju i Radićevu ulicu, a čija se izgradnja privodi kraju, postavljena je Sarajevska kocka, rad Aida Rifatbegovića.

Sarajevska kocka je zvanični suvenir Starog Grada, nakon što je 2010. godine Rifatbegović odnio pobjedu na konkursu za izradu suvenira za sve sarajevske opštine.

Aid Rifatbegović je svoju Sarajevsku kocku kreirao inspirisan raznolikošću arhitekture i šarenilom kulture i tradicije Starog Grada, pri kojima se kocka, kvadrat, kvadar provlače kroz sve sfere života i arhitekture u Starom Gradu. Ovaj modularni suvenir sadrži stilizovane građevine koje označavaju ovaj dio grada: Sarajevska katedrala, Begova džamija, Stara pravoslavna crkva i Jevrejska sinagoga.

Sarajevska kocka je predstavljena na ceremoniji zatvaranja ovogodišnjeg Festivala Sarajevska zima, a u vezi s njenim postavljanjem na novi most kod Akademije likovnih umjetnosti, direktor festivala Ibrahim Spahić, podsjetio je na skulpturu Enesa Sivca, Biciklista iznad Miljacke, koja je bila postavljena na istom mjestu 21. decembra 1993.

Pri kraju gradnja mosta kod Akademije


 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak