Na mostu na Otoci osvanuo neobičan transparent: Godišnjica bitke kod Bileće

Radiosarajevo.ba
Na mostu na Otoci osvanuo neobičan transparent: Godišnjica bitke kod Bileće

Čitatelj portala Radiosarajevo.ba poslao nam je fotografiju transparenta kojeg je ugledao na mostu  "Kongresmena McClosky-a" na Otoci.


Transparent su postavili pripadnici Bosanskog pokreta nacionalnog ponosa, a povodom godišnjice bitke kod Bileće, koja se odigrala na današnji dan, 27. augusta 1388. godine.

Bitka se vodila između osmanlijskih odreda, predvođenih Lala Šahinom (koji je predvodio Osmanlije u pobjedi na Marici 1371. godine) i odreda kraljevine Bosne, koje su predvodili Vlatko Vuković i Radič Sanković. Okončala se potpunim porazom osmanlija, u kome se i sam Lala Šahin jedva spasio bjekstvom, dok su gubici u pobjedničkim redovima bili neznatni. 

Nakon ove bitke, otomanski upadi u Bosnu su prestali na neko vrijeme, a o utisku koji je ona ostavila na ondašnje ljude govori i epitaf uklesan na grobu Vlatka Vukovića u Boljunima: "Ase leži dobri čoek Vlatko Vuković. Vojvoda Vlatko je prvi pobijedio Turke kod Bileće 27. avgusta 1388."

Nepunih godinu dana kasnije, velika otomanska vojska se sukobila u Kosovskom boju sa kombinovanom srpskom vojskom, čije lijevo krilo su činili odredi kralja Bosne Tvrtka I (1353—1377, 1377—1392), predvođeni Vlatkom Vukovićem.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak