'Na lokalnim izborima glasalo 90 posto Roma'

Radiosarajevo.ba
'Na lokalnim izborima glasalo 90 posto Roma'

Vijeće nacionalnih manjina Bosne i Hercegovine je s udruženjima Roma "Euro Rom" iz Tuzle i "Budi moj prijatelj" iz Sarajeva, ukazalo na problem s ovjerenim izbornim listama na kojima se našao manji broj kandidata kao i na problem nevažećih glasačkih listića.

"Na lokalnim izborima BiH 2012. izašlo je više od 90 posto Roma, i dali su glas onima za koje su smatrali da ih mogu predstavljati u narednom periodu. Nadam se da će ih ti kandidati kvalitetno predstavljati", rekao je Nedžad Jusić, predstavnik Vijeća nacionalnih manjina BiH i predsjednik Udruženja "Euro Rom", na današnjoj pres-konferenciji, javila je Fena.

Iznio je podatak da se na lokalnim izborima 2012. godine kandidiralo 145 kandidata iz reda nacionalnih manjina za 29 garantiranih mandata u 27 jedinica lokalne uprave u BiH.

Pojasnio je da su prvobitno 24 političke partije i dvije nezavisne liste u 27 općina u BiH predložile kandidate za garantirana mjesta za nacionalne manjine, a na ovjerenim izbornim listama ipak se našao manji broj kandidata jer nisu sve političke partije uspjele osigurati kandidate iz reda nacionalnih manjina.

Jusić je naglasio da izborni rezultati govore da su u 16 jedinica lokalne samouprave 17 mandata osvojili predstavnici nacionalnih manjina koji su bili kandidati političkih stranaka.

"Najviše mandata nacionalnih manjina osvojio je SDP - sedam, SDA četiri, SDS dva, dok su po jedan mandat osvojili Pokret za Prnjavor, Komunistička partija, Demokratski narodni savez i NS Radom za boljitak", rekao je.

S druge strane, u 12 jedinica lokalne samouprave mandate je osvojilo 12 nezavisnih kandidata nacionalnih manjina, od čega je sedam Roma, dva Crnogorca, te po jedan Čeh, Turčin i Mađar.

"Iako je na lokalnim izborima ove godine izašlo 90 posto Roma koji su imali pravo glasa, broj nevažećih glasačkih listića kod ove populacije i dalje je veći od 20 posto, tako da treba raditi s Romima na edukaciji o pravilnom načinu glasanja", kazao je Mujo Musić, predsjednik Udruženja Roma "Amaro khama-Naše sunce" iz Visokog.

Rečeno je i da je u toku izrada vodiča za nacionalne manjine koji ima za cilj da ih informira o svim predstavnicima u lokalnim vlastima, kao i o nadležnosti lokalne samouprave, da bi pripadnici nacionalnih manjina mogli efikasnije tražiti svoja prava.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak