Na današnji dan gorjela je Vijećnica... (FOTO+VIDEO)

Radiosarajevo.ba

U noći s 25. na 26. august 1992. godine vatrena stihija progutala je dva miliona knjiga i 300 rukopisa neprocjenjive vrijednosti. 

Sarajevska Vijećnica, najreprezentativniji i najljepši objekt iz austrougarskog perioda, izgorjela je do temelja. Plamen je za nekoliko sati progutao nacionalno blago Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH, koje je brižno čuvano, obrađivano i koje je građanima bilo dostupno blizu pola stoljeća.

Vijećnica je bila simbol grada Sarajeva, dokaz isprepletenosti tradicija i kultura.

Za vrijeme opsade Sarajeva, Vijećnica je bila više puta granatirana. Vatrogasci su bezuspješno pokušavali ugasiti vatru. Oni najhrabriji provlačili su se između granata, metaka, uskakali u vatrenu stihiju i pokušavali spasiti barem mali djelić nacionalnog blaga...


Nakon višegodišnje obnove i rekonstrukcije Vijećnice, ona je konačno u funkciji. Autentičnog izgleda, novo ruho Vijećnice po mnogo čemu je zanimljivo. Tokom obnove Vijećnice, u svaku njenu prostoriju ugrađen je i jedan stari dio, koji je preživio požar od prije 22 godine.

Tako se u holu na podu nalazi autentični dio kamena, oko kojeg je izliven novi pod. Na plafonu prostorije Gradskog vijeća komad je zida, oko kojeg su ponovo iscrtane iste šare. Svi dijelovi Vijećnice napravljeni su prema dokumentima i fotografijama izgleda stare Vijećnice pronađenim u Kaptolskom arhivu u Zagrebu, pa su u prostoriji Gradskog vijeća danas drvene klupe i govornica, a svi ornamenti na zidovima i plafonu su autentični i ručno oslikavani.

Sarajevska Vijećnica, simbol Sarajeva i Bosne i Hercegovine, nakon 22 godine ponovo je obnovljena i otvorena sredinom tekuće godine...

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak