Na današnji dan 1992. kroz Beograd se nosio crni flor u znak solidarnosti sa Sarajlijama

Radiosarajevo.ba
Na današnji dan 1992. kroz Beograd se nosio crni flor u znak solidarnosti sa Sarajlijama

U organizaciji Centra za antiratnu akciju, 31. maja 1992. u Beogradu su održane demonstracije više desetina hiljada građana koji su nošenjem crnog flora dugog 1.300 metara izrazili svoje saučešće sa žrtvama rata u Bosni i Hercegovini. 

Protesti u Beogradu započeli su u aprilu 1991. godine. Prvi koncert održan je šestog aprila, kada su članovi tri kultne rock grupe - EKV, Električni Orgazam i Partibrejkersi – u kamionu kružili ulicama Beograda, protiveći se ratu, koji se nakon Hrvatske, zahuktavao i u BiH. Tada su pjevali „mir, brate, mir“ i „manje pucaj, više tucaj“

Drugi koncert, u organizaciji B92, dogodio se na Trgu Republike, a poruka koja je tada poslana srpskim vlastima bila je "S.O.S. mir ili ne računajte na nas", ponovo u režiji Radija B92.

"Najupečatljiviji momenat je ta snažna energija koja se pojavila i koju smo mogli da vidimo, jedna strašna želja da se zaustavi zlo. Ono što smo osećali tada, milslim da je bilo dvostruko - s jedne strane da je moguće zaustaviti rat i da je moguće sprečiti divljaštvo, ali u isto vreme i da to što radimo nije dovoljno. I to smo imali sve vreme tokom svih rataova kao najupečatljiviji događaj“, izjavio je Veran Matić, direktor B92

Wikipedia:  Povodom opsade i granatiranja Sarajeva, desetine hiljada Beograđana je čitavom glavnom ulicom protezalo crni flor. Grupa "Živeti u Sarajevu" je organizirala slanje raznih vrsta pomoći Sarajlijama, posjetu Sarajevu usred rata jula 1994. godine, a potom i dolazak Sarajlija u Beograd. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak