Na Burch Univerzitetu održan 'Čas šutnje' za žrtve terorističkih napada

Radiosarajevo.ba
Na Burch Univerzitetu održan 'Čas šutnje' za žrtve terorističkih napada

Povodom nedavnih terorističkih napada u Turskoj, Indoneziji i Parizu uprava Burch Univerziteta na čelu s rektorom prof. dr. Teomanom Dumanom donijela je odluku da dana 15. janura 2016. godine održi “Čas šutnje” u znak solidarnosti i suosjećanja s porodicama žrtava.

Iz uprave Burch Univerziteta poručuju da strogo osuđuju svaki vid napada te dodaju:

„Ova kao i svaka druga kriza mogu biti prevaziđene samo zajedničkim naporima. Dobro je uvijek jače od zla.“

Šef odsjeka za Međunarodne odnose i Evropske studije Burch Univerziteta prof. dr. Ešref Kenan Rašidagić kazao je:

„Posljednji val terorističkih napada pokazuje da ne postoji mjesto, država ili narod koji se mogu osjećati sigurnim pred bezumljem pojedinaca koji bezočnim nasiljem protiv nedužnih nastoje postići svoje ciljeve. Burch sa svojim internacionalnim studentskim i nastavnim kadrom predstavlja svijet u malom. Satom tišine i samorefleksije ovog petka nastojimo podsjetiti svijet i Bosnu i Hercegovinu da niko od nas nije siguran ukoliko udruženi ne stanemo u kraj teroru manjine koja nas želi zastrašiti svojim neselektivnim nasiljem. Razmislimo o opasnosti koja nam svima prijeti. Nemojmo misliti da se ovakvi bezumni akti terora ne mogu desiti i u našem društvu. Pokažimo im da ih se ne bojimo! Pokažimo im da nas nije moguće zastrašiti!“, soapćili su iz Univerziteta. 

„BURCH Univerzitet se održavanjem 'Časa šutnje' pridružio brojnim međunarodnim institucijama koje su progovorile protiv nedavnih akata terorizma u svijetu. Smatramo da je, u kontekstu napada u Istanbulu i drugim dijelovima svijeta, neophodno zaustaviti se i promisliti o stvarima koje nas vežu kao ljudska bića. Ovakvi napadi doveli su do tragičnih gubitaka života nedužnih ljudi, te do spoznaje o gubitku slobode kroz strah od budućih napada. Stoga, mi stojimo ujedinjeni, kao Univerzitet, znajući da su mirno rješenje i razgovor jedini načini da se razriješe razlike među nama i da bolje razumijemo jedni druge “, rekao je profesor na  Fakultetu za Ekonomiju i društvene nauke Burch Univerziteta Malcolm Duerod.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak