Muzički vremeplov: Prvi festival 'Vaš šlager sezone' održan je 6. aprila 1967. (FOTO+VIDEO)

Radiosarajevo.ba

Svi oni koji su '60-ih, '70-ih i '80-ih godina odrastali uz pop muziku dobro se sjećaju poznatog sarajevskog festivala Vaš šlager sezone.

Upravo na dan oslobođenja Sarajeva, 6. aprila 1967. godine, održan je prvi festival Vaš šlager sezone u dvorani Radničkog univerziteta Đuro Đaković, današnjem Bosanskom kulturnom centru. 

Kako ističu organizatori tadašnjeg festivala, Vaš šlager sezone bio je i ostao najbolji festival domaće muzike iz Bosne i Hercegovine.

Čovjek koji je u dobroj mjeri stvorio sarajevsku zabavnu muziku i koji je bio idejni tvorac festivala je Esad Arnautalić, muzički stručnjak, kompozitor, aranžer i višedecenijski sudionik fenomena zvanog sarajevska pop-rock škola. 

Gospodin Arnautalić, najzaslužniji za visok renome koji je uživao ovaj festival, prisjeća se za Radiosarajevo.ba vremena '60-ih i samih začetaka ove velike ideje. 

"Festival je nastao iz programskih potreba tadašnjeg Radija Sarajevo, jer je u to vrijeme bila velika potražnja za domaćim autorima i domaćim pjesmama. Ja sam tada pozvao sve kolege iz Jugoslavije, da vidimo gdje smo, s čime raspolažemo i čime se možemo takmičiti. Na prvoj godini Šlagera, koji se održao u dvorani Đuro Đaković, pobijedio je Kemal Monteno s pjesmom Lidija.


"Kada smo prešli u Skenderiju sve je bilo veličanstveno, tih godina svi su uživali u Šlageru i ta svečanost se pamti, vjerujte. Generalno, iskonska potreba čovjeka je arija; svima nama potrebna je melodija, zavisi samo od generacije i vremena u kojem živimo. Svaka generacija ima svoju muziku. Pa ni našim roditeljima se nisu sviđali Beatlesi! U produkciji su tada također učestvovali Kornelije Kovač i Đorđe Novković, za koje se pokazalo da su pravi ljudi", zaključuje Arnautalić. 

Zanimljivo je da prva dva izdanja Vašeg šlagera sezone nisu išla u direktni prijenos na televiziji, već su snimana filmskim kamerama. Tek 1969. Televizija Sarajevo realizirala je samostalno prvi direktan prijenos festivala, i to iz velelebne, novoizgrađene dvorane Skenderija. 

U to vrijeme Festival doživljava zlatno doba i najveće uspjehe. Sedamdesetih je Sarajevo bilo prijestolnica pop-rock scene. Mlada pjevačica Ismeta Dervoz 1975. godine nastupila je prvi put na Šlageru, i to kao solistkinja grupe Ambasadori. Tada je izvela pjesmu koja se i danas smatra za jednu od najljepših - Zemljo moja, te je dobila nagradu za interpretaciju. 

Gospođa Dervoz u razgovoru za portal Radiosarajevo.ba evocira uspomene na te zlatne godine: 

"Te godine su zaista bile zlatno doba, s ponosom se prisjećam tog vremena. Publika je prosto hrlila na te manifestacije i bilo je divno vidjeti kako se čekaju te festivalske večeri, te kako je Skenderija ispunjena do posljednjeg mjesta. Godine 1980. sam pobijedila kao solistica s pjesmom Ja nemam mira, ali je meni ipak najdraži Šlager onaj iz 1999. godine kada sam kao izvršna producentica specijalnih projekata Radio-televizije Bosne i Hercegovine uspjela vratiti Festival kao naše izvorno takmičenje za pjesmu Evrovizije. Tada sam se nadala da ćemo moći vratiti onu atmosferu koju je Šlager donosio u naš grad i zemlju. Na veliku žalost, zbog materijalnih nemogućnosti, sve je ostalo na sjajnom povratničkom Šlageru '99. godine, a nama organizatorima i učesnicima ostaju samo lijepa sjećanja", prisjeća se gospođa Dervoz. 


Na sceni ovog velikog i popularnog festivala svoje najveće hitove i početak puta ka vrhu muzičkog neba započele su brojne zvijezde naše muzičke scene: Kemal Monteno, Zdravko Čolić, Sead Memić Vajta, Indexi i Davorin Popović, Ambasadori, Jadranka Stojaković, Ismeta Krvavac, Fadil Toskić, Bisera Veletanlić, Alma Ekmečić, Neda Ukraden, Gabi Novak, Arsen Dedić, Oliver Dragojević, Tereza Kezovija i mnogi drugi. 

Ova festivalska smotra podarila nam je preko stotinu hitova od kojih su neki ušli na zlatnu listu domaćih evergreena. 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak