Može li bicikl postati punopravno prijevozno sredstvo u Sarajevu

Radiosarajevo.ba
Može li bicikl postati punopravno prijevozno sredstvo u Sarajevu
 
Brdski teren, relativno uske ulice i nedovoljan broj prilagođenih staza otežavajuće su okolnosti za razvoj biciklizma kao punopravnog gradskog prijevoznog sredstava. 
 
Ono što bicilkizam u gradu čini opasnim je saobraćajna nekultura. Nestrpljivi motorizirani vozači ne ispoljavaju poznavanje propisa i toleranciju prema ikome ko je sporiji od njih. 
 
 
U takvim okolnostima, projekti koji promoviraju gradski biciklizam  ponekad se čine kao utopija. 
 
Nedavno smo izvještavali sa promocije projekta gradskog servisa za iznajmljivanje bicikala na punktovima.
 
 
Ovaj put, prisustvovali smo  prezentaciji projekta koji promovira biciklizam u školama i na fakultetima. Podršku projektu daje Ministarstvo obrazovanja Kantona Sarajevo na čelu s ministrom Elvirom Kazazovićem. 
 
Želimo vjerovati da će saobraćajna klima u glavnom gradu BiH mijenjati na dobrobit biciklizma kao jeftine, zdrave, ekološki prihvatljive i zabavne opcije. 
 
Pogledajte šta je zabilježio naš reporter: 
 
 
U projekt "Promocija i poboljšanje upotrebe bicikla u javnom prijevozu učeničke i studentske populacije na Kantonu Sarajevo - biciklom s manje stresa i prema boljem zdravlju". uključeni su Ministarstvo za obrazovanje nauku i mlade Kantona Sarajevo, Odsjek za saobraćaj i edukaciju, Fakultet za saobraćaj i komunikacije Univerziteta u Sarajevu, Fakultet sporta i tjelesnog odgoja Univerziteta u Sarajevu, Pedagoški fakultet, Odsjek za kulturu življenja i tehnički odgoj, Ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, Ministarstvo saobraćaja KS/Direkcija za puteve KS-a, Srednja škola za saobraćaj i komunikacije Sarajevo i Biciklistički klub Giro di Sarajevo.
 
"U posljednjih nekoliko godina u Bosni i Hercegovini postepeno dolazi do intenzivnijeg korištenja bicikla, odnosno povećanja broja biciklista kako u sportsko-rekreativne svrhe tako i u cilju prijevoza i obavljanja korisnih aktivnosti. Mladi iz učeničke i studentske populacije su skloni sve većem korištenju bicikla, što daje dobru osnovu na promociji ovog nadasve zdravog vida prijevoza", navode iz Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo.
 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak