Mostar: Ugrožena budućnost Univerziteta 'Džemal Bijedić'

Radiosarajevo.ba
Mostar: Ugrožena budućnost Univerziteta 'Džemal Bijedić'

Sindikalna organizacija Univerziteta "Džemal Bijedić” u Mostaru u svom priopćenju  informira javnost "o nemaru Vlade Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) prema Univerzitetu "Džemal Bijedić” u Mostaru i nastavku ugrožavanja budućnosti ove visokoškolske institucije neispunjavanjem obveza definiranih proračunom".

Kako je istaknuto, zbog neuplaćivanja proračunom zagarantiranih sredstava, agonija Univerziteta "Džemal Bijedić” se nastavlja. Zaposlenici Univerziteta su ostali uskraćeni za pet plaća i bez ikakvih naznaka da će dobiti narednu, objavila je Fena.

"Zbog ovakvog neodgovornog ponašanja Vlade HNŽ-a prema visokom obrazovanju, Univerzitet je još početkom prošle školske godine bio primoran na smanjenje već neprimjereno niskih plaća zaposlenicima za čak 22 posto, povećanje norme za 20 posto. i povećanje školarina studentima za 30 posto, dodatno opterećujući već ugrožene proračune njihovih porodica.

Ovakvim postupcima smo htjeli naglasiti svoju društvenu odgovornost i spremnost na rješavanje nagomilanih problema na Univerzitetu. Međutim, umjesto pomoći društvene zajednice na rješavanju problema došlo je do još intenzivnije opstrukcije uplate proračunskih sredstava Univerzitetu.

Uprkos svih navedenih odricanja zaposlenika i teške situacije, Univerzitet nije povećao školarine studentima u narednoj 2013/’14. godini, i provodi potrebne reforme sa ciljem potpune integracije, a u skladu sa Zakonom o visokom obrazovanju. Sindikalna organizacija Univerziteta "Džemal Bijedić“ u Mostaru traži od Vlade HNŽ-a poštivanje odredbi proračuna, jer će u protivnom biti prinuđena na pokretanje svih zakonom predviđenih vidova sindikalne borbe koji uključuju i neodržavanje nastave u novoj školskoj godini", stoji u priopćenju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak