Most kod ALU će biti otvoren tek u avgustu

Radiosarajevo.ba


Građani Sarajeva još uvijek neće moći prelaziti most koji spaja Radićevu i ALU. Naime, most u funkciji neće biti pušten do kraja kraja jula, rečeno nam je u Općini Centar.

Iako su radovi na mostu pri samom kraju, odlučeno je da isti ne bude otvoren dok ne budu završeni radovi na Obali Maka Dizdara, jer su ove dvije cjeline, kako su nam rekli u Općini, usko povezane.

Sanaciju šetnice radi građevinsko preduzeće '' Sela'', a postavljanje granitnih ploča i ivičnjaka firma ''Granit'' iz Jablanice, dok je za nadzor projekta zadužen  ''Energoinvest'' d.d. Sarajevo.

Radovi na postavljanju granitnih ploča ispred zgrade Akademije likovnih umjetnosti (na površini od 435 m2) i ugradnji 780 metara granitnih ivičnjaka počeli su protekle sedmice.

Projekt sanacije šetnice ukupne dužine 422 metra, u koji je Općina Centar uložila gotovo 500.000 KM, počeo je sredinom maja. Prvo su uklonjene stare dotrajale kulir ploče i ivičnjaci, kao i dio oštećene betonske podloge.

Nakon toga su djelatnici komunalnog preduzeća Vodovod i kanalizacija duž šetališta izvršili rekonstrukciju vodovodne mreže - projekt u koji je Općina Centar uložila 50.000 KM, a Vodovod i kanalizacija 22.500 KM. Također je i firma BH Telecom izvršila izmjenu svojih instalacija duž šetališta.


Prema elaboratu sanacije šetnice, koji je uradio Zavod za saobraćaj Građevinskog fakulteta u Sarajevu, na preostalim dijelovima šetnice, na površini od 2.035 m2, planirano je postavljanje kulir ploča sa granitnim slojem, koje su otporne na mraz i djelovanje soli za zimsko posipanje ulica.

Osim toga, bit će urađena adekvatna drenaža i ugradnja 12 slivnika za prikupljanje oborinskih voda. Završetak radova je planiran do kraja jula 2012. godine, saopšteno je iz Općine Centar.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak