Most Ćumurija osvijetljen LED rasvjetom

Radiosarajevo.ba
Most Ćumurija osvijetljen LED rasvjetom

Večeras je u sarajevskoj Opštini Stari grad pušten u rad most Ćumurija, čime je ozvaničen završetak radova na iluminaciji osmog sarajevskog mosta po redu.

Projekat je s 80.000 KM finansirao Grad Sarajevo, a osim osvjetljenja most je i obnovljen te zaštićen od propadanja. Autor projekta rasvjete je inžinjer arhitekture Srđa Hrisafović.
 
Zvaničnom osvjetljenju mosta Ćumurija prisustvovali su gradonačelnik Sarajeva Alija Behmen i načelnik općine Stari grad Ibrahim Hadžibajrić, te drugi čelnici Grada i Općine.
 
"Urađeno je pjeskarenje konstrukcije i bojenje željezne konstrukcije. Sad je to divan most i uklapa se i u ambijent At mejdana, te će i novi arheološki sadržaji s ovog nalazišta vrlo brzo biti završeni. Ovo je doprinos Starom gradu, na čijoj su teritoriji svi mostovi od istorijske vrijednosti", kazao je gradonačelnik Behmen.
 
Načelnik Hadžibajrić  istakao je da su radovi trajali mjesec dana, te da je most detaljno rekonstruiran i zaštićen, jer mu je prijetilo propadanje od hrđe koja ga je već velikim dijelom zahvatila. Najavio je i niz projekata koje će u narednom periodu Općina realizirati u saradnji s Gradom Sarajevom.
 
Iluminacija je bazirana na upotrebi nove tehnologije - linearne LED svjetiljke, koja obezbjeđuje da rasvjeta bude neupadljiva, dugotrajna i energetski efikasna.
 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak