Moguć štrajk GRAS-a 16. maja

Radiosarajevo.ba
Moguć štrajk GRAS-a 16. maja


Ministarstvo saobraćaja Kantona Sarajevo donijelo je odluku po kojoj karte i kuponi Centrotransa važe u tramvajima i trolejbusima, dok GRAS-ovi kuponi ne važe u Centrotransovim vozilima.

Podsjećamo, Centrotransu su dodijeljene sljedeće linije: od Sutjeske prema Lješevu, Vogošći, Donjoj Vogošći i Kamenici, potom linije Vijećnica - Dobrinja, Ilidža - Drozgometva, Ilidža - Vukovići, Ilidža - Sokolović-Kolonija, Nedžarići - Dobrinja, Ilidža - Kobiljača i Ilijaš – Popovići, a karte koje će važiti za Cenotrtrans važit će u GRAS-ovim tramvajima i trolejbusima.

"Štrajk GRAS-a je hit vijest za medije i pitanje 'hoće li biti obustave saobraćaja', a mi nikako da dođemo do rješenja problema. Neko će se voziti vozilima GRAS-a, a plaćati Centrotransu, a oni što se voze u Centrotransu neće plaćati GRAS-u. To je čisti kriminal, krađa, otimanje, ne znam kako to nazvati više", rekao je Adnan Himzanija, predsjednik Sindikata komunalne privrede u GRAS-u u razgovoru za Radiosarajevo.ba.

Himzanija je istakao da je ovakav vid podjele potpuno nezakonit.

On je dodao da su v.d. direktorica Mubera Begić-Žiga i Uprava preduzeća napravili "nekakve žalbe", a trebali su, kako kaže, da naprave tužbe i da se pokrene krivična prijava protiv Jusufa Bubice, ministra saobraćaja u Kantonu Sarajevo.

Kako nam je rečeno, nije poznato da li će 16. maja doći do štrajka i ako dođe da li će to podrazumjevati potpunu obustavu saobraćaja.

"Trenutno je u toku arbitražni dio koji će se vrlo brzo završiti. To su ljudi iz sindikata i Uprave koji će prvo da pokušaju da se dogovore i da nađu neko rješenje", rekao je Himzanija za naš portal i dodao da radnicima još uvijek nije uplaćeno penziono i zdravstveno osiguranje, a GRAS je još uvijek bez struje.

"Neka rade svoj posao"

Ministar saobraćaja je u jučerašnjem razgovoru za portal Radiosarajevo.ba je naveo kako je "to njihova (GRAS-ova) uobičajena šema, oni bi da ispostavljaju račune građanima Sarajeva i da građani plaćaju, a da oni rade šta hoće. Poenta je da oni nemaju dovoljno vozila, Kanton nema dovoljno sredstava da ih kupi, tako da je Kanton dužan da im oduzme linije."

Što se tiče mogućnosti da ponovo dođe do potpune obustave saobraćaja, Bubica je rekao.

"Kada mi to uradimo oni najave štrajk. Nek' rade svoj posao i nek' štrajkuju. Žalosno je da ne rade svoj posao i da štrajkuju. To je za svaku osudu", rekao je ministar Bubica i dodao da građani moraju imati servis prevoza i sve drugo mora biti podređeno toj činjenici.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak