Mladi umjetnici snimaju svoje prve filmove

Radiosarajevo.ba


Povodom početka realizacije projekta Sarajevo grad filma 2013, u sarajevskom kinu Meeting Point u petak je održan prijem za članove ekipa koje snimaju kratke filmove i prijatelje Sarajevo Film Festivala.

Miro Purivatra poželio je svim prisutrnima dobrodošlicu i naglasio da se u okviru ovog projekta snimaju niskobudžetni filmovi koji su snimani u Sarajevu.

Članovi odabranih timova internacionalnog su sastava i sastavljeni su od autora i glumaca iz najmanje dvije različite zemlje regije. Uloge u filmovima osim ostvaruju i profesionalni glumci.

"Naš cilj je da podržimo i promovišemo ove mlade i talentovane filmske radnike. Oni su proteklih godina posjećivali Sarajevo talent kampus i ovdje su da snime svoje prve profesionalne filmove", rekao je Miro Purivatra.

Do sada su snimljena dva filma Jutarnje molitve grčke rediteljica Konstantine Kotzamani (Grčka) i Katarine Stanković (Srbija), te filma Godišnji na moru rediteljice Cristine Grosan (Rumunija).

Posljednji film će biti Moja! Moja! Moja Sobica! rediteljice Barbare Vekarlić iz Hrvatske.

Filmovi snimani u okviru projekta Sarajevo grad filma 2013. imat će prvo prikazivanje u okviru 19. Sarajevo Film Festivala.

Na filmovima rede mladi producenti: Dragani Jovanović (Srbija), Dora Nedeczky (Mađarska), Luka Venturin (Hrvatska).

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak