Mladi bh. pisci u fokusu nove sezone Narodnog pozorišta u Sarajevu

Radiosarajevo.ba

Nakon ljetne pauze, nova sezona predstava u Narodnom pozorištu u Sarajevu, započet će 24. septembra i to reprizom baletske predstave Mare Nostrum. 

Direktorski trojac Drame, Opere i Baleta, danas je na konferenciji za novinare najavio što nas to novo očekuje u repertoarskoj sezoni 13/14. 

Drama u znaku bh. pisaca nove generacije 

Sudeći po najavi, najambicioznije projekte ima Drama, a njen direktor Ermin Sijamija kaže kako je njihova želja bila da gledateljima predstave bosanskohercegovačke pisce i autore. 

Do kraja godine vidjet ćemo premijeru predstave Solter koju čini pet priča autora: Dragana Komadine, Daria Bevande, Naide Lindov i Aide Pilav, u režiji Marka Misirače

Dokumentarni teatar Selme Spahić dobit će svoj novi oblik u novoj autorskoj predstavi Skupština. Ovaj obećavajući naslov otkrit će nam što se sve dešava u skupštinskim klupama na svim brojnim nivoima vlasti u BiH. Premijera je planirana za decembar! 

Drama najavljuje još tri projekta u kojima će učestvovati bh. autori nove generacija: Mit o pobjedi Radeta Radovanovića režirat će Lajla Kaikčija, Brehtovu Operu za tri groša  postavit će Emir Kapetanović, a u pripremi je i Sarajevo za početnike, poznati tekst Ozrena Kebe koji će režirati 'povratnik' u pozorište Pjer Žalica

Balet i Opera - jedna premijera u sezoni

Suočeni ponaviše sa finansijskim problemima, ali i sa nedostatkom adekvatnog kadra, Balet i Opera za sada su u mogućnosti da najave samo po jednu premijeru. 

Već 13. decembra premijerno će biti izvedena Vragolasta djevojka - romantični, klasični balet u kojem će biti angažiran cijeli ansambl i učenice/i baletnih škola. 

Povodom 200 godišnjice rođenja Giuseppea Verdija, u pripremi je Rigoletto, velika i lijepa opera koju će na scenu postaviti stari gost sarajeva Ognian Dragianoff

Nastavljaju se subotnje matineje Glas klavir i čokolada, a najavljeno je i učešće Hora opere u regionalnom projektu Ratni Requiem Benjamina Brittena, koji će u biti izveden u Zagrebu. 

Ulaznice i popusti 

Direktor Narodnog Dario Vučić pozorišta naglasio je da i dalje ova kuća daje popuste na kupovinu ulaznica određenim kategorijama. 

Srednje i osnovne škole ulaznice se mogu kupiti uz popust do 50%, a firme uz popust od 20%. 

Besplatan ulaz i dalje je omogućen penzionerima, te marginaliziranim grupama. 

Najavljen je i nastavak realizacije granta Ministarstva civilnih poslova za gostovanja ansambala NPS u Banja Luci. 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak