Misija Matterhorn: Pripreme u toku

Radiosarajevo.ba


Bosanskohercegovački alpinisti Armin Gazić i Haris Kalajdžisalihović marljivo se priremaju za ambiciozni projekt uspona na Matterhorn - jedan od tri posljednja problema Alpi odnosno jednu od ''posljednjih popetih sjevernih stijena u Alpama''.

San svakog ljubitelja ekstremnih sportova ravnodušnima nije ostavio ni ove hrabre mladiće koji su pred sebe postavili izuzetno ambiciozan zadatak.

Gazić i Kalajdžisalihović iskusni su alpinisti s brojnim osvojenim vrhovima iza sebe. Pripremama za uspon na najopasniji vrh na Alpama pristupili su u maju prošle godine. Fizički veoma zahtjevan, ovakav tip uspona iziskuje i značajna novčana sredstva pa se ovi sjajni sportisti, paralelno sa psiho – fizičkim pripremama, moraju baviti i onim organizacionim dijelom posla koji je često frustrirajući.

Već su izvedeni neki izuzetno zahtjevni prvenstveni smjerovi na Prenju i Čvrsnici, a prvih sedmica 2013. godine, ''odrađeni'' su i usponi na neke od najljepših vrhova slovenačkog dijela Alpi.

Paralelno s penjačkim aktivnostima, vrijedni alpinisti konstantno su radili i na popravljanju kondicije, svakodnevnim trčanjem jer je fizička sprema za ovakve projekte zapravo i najvažnija.

U zavisnosti od vremenskih prilika, uspon na Matterhorn obavit će se u drugoj polovini aprila ili prvoj polovini maja.

Portal Radiosarajevo.ba kao medijski pokrovitelj uključio se u projekt ''Uspon na Matterhorn'', pa ćete u narednim sedmicama redovno moći čitati o pripremama i organizaciji.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak