Ministrica Zora Dujmović ipak čestitala Danisu Tanoviću

Radiosarajevo.ba
Ministrica Zora Dujmović ipak čestitala Danisu Tanoviću

I prije nego je Danis Tanović s ekipom filma Smrt u Sarajevu otišao u Berlin, te na ovom prestižnom filmskom festivalu osvojio Grand Prix Srebrenog medvjeda, reditelj je ukazao na odnos Federalne ministrice za kulturu i sport Zore Dujmović prema kulturnoj sceni u Bosni i Hercegovini.

"Teško je doći do ministrice Zore Dujmović. Mi svi pokušavamo da dođemo do nje, ali se očigledno ministrica krije od nas. No nismo mi još krenuli u stvarnu potragu, a kada krenemo, uspjet ćemo“, izjavio je Tanović ranije za Radiosarajevo.ba.

Danis Tanović: Ljudi iz neznanja kulturu porede sa zabavom

Jučer, kada su ponosni građani i građanke BiH dočekali Tanovića i ekipu na sarajevskom aerodromu, reditelj, s prestižnom nagradom u rukama, je spomenuo i kulturnu situaciju u BiH, tvrdeći da ako se ovako nastavi, ni filmova više neće biti.

"Mi još ne znamo ko nam je ministrica, znamo da ide na kosidbu na Kupres, a kad se pojavi trebamo s njom popričati zašto su smanjili novac za kulturu", izjavio je Tanović jučer na aerodromu, te istaknuo da ni čestitku od ministrice Dujomović nije dobio.

Danis Tanović: Ako se ne promijeni trenutni odnos prema kulturi, ni filmova više neće biti

Slično je napisao i Haris Pašović, nabrojavši sve zaslužne kulturne djelatnice i djelatnike kojima ministrica Dujmović nije čestitala. 

Haris Pašović: Zašto Danisova nagrada neće imati posljedice u BiH

Da li ponukana nagradom ili kritikama, ministrica Zora Dujmović se u ponedjeljak odlučila kratko oglasiti. Njeno ministarstvo objavilo je kratko saopćenje za javnost u kojem se navodi kako je ministrica uputila Danisu Tanoviću zvaničnu čestitku i istaknula da je njegovo filmsko djelo, između ostaloga, dobar nagovještaj našeg puta u Europsku uniju.

"Kazala je da je njegov uspjeh, osim velikog doprinosa koji je polučio u svakom pogledu u našoj zemlji, i veliki podstrek našim mladim ljudima kako se može doći do visina", saopćeno je iz Ministarstva.  

Podsjetimo, svoje čestitke uspješnom bh. reditelju u toku jučerašnjeg dana uputili Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić i ministar za civilne poslove Adil Osmanović

U ponedjeljak su svoju zajedničku čestitku uputili i čelnici Kantona Sarajevo, premijer Elmedin Konaković i predsjednica Skupštine Ana Babić. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak