Ministar za kulturu Italije u BiH: Zajednički, kulturom i dijalogom, protiv terorizma

Radiosarajevo.ba

Ministar kulture i turizma Italije Dario Franceschini doputovao je danas u BiH gdje se sastao sa ministrom civilnih poslova BiH Adilom Osmanovićem s kojim je razgovarao o dosadašnjoj saradnji dvije zemlje te planovima i projektima za budućnost, javlja Anadolu Agency (AA).

Počela posjeta ministra Darija Franceschinija: Kolekcija Farnesina za 20 godina Daytona

Franceschini je istaknuo kako svoju posjetu BiH nije odgodio uprkos tome što je danas u zemlji Dan žalosti povodom pogibije dvojice vojnika Oružanih snaga BiH.

"Drago mi je što smo se složili da današnju posjetu ne odgađamo na ovaj jako tužan dan jer želimo pokazati da je u ovim teškim trenucima Italija s vama i tu smo da polažemo kako se samo kulturom, dijalogom, zajednički možemo boriti protiv takve pošasti koja ovih dana pogađa cijeli svijet. Kroz kulturu možemo pokazati da se možemo boriti protiv terorizma", kazao je Franceschini.

Kultura je, prema riječima talijanskog ministra, društveni segment od izuzetne važnosti u koji je neophodno stalno i iznova ulagati. Tim povodom, podsjetio je kako je pozitivna vijest da je Zemaljski muzej u BiH ponovo otvoren nakon nekoliko godina. 

"Posebno se zahvaljujem ministru Osmanoviću jer znamo koliko je teško objasniti koliko je bitno investirati u kulturu, muzeje i svo to blago koje posjedujemo. Otvoriti jedan muzej je svakako neophodno, da se zaštiti sve ono u njemu, ali je to i jedna ekonomska investicija. Sarajevo i BiH, po svom geografskom položaju, zbog svega što posjeduju mogu puno toga dati kada je u pitanju kulturni turizam. Vjerujemo da BiH u narednim godinama može doživjeti pravi procvat u tom segmentu", poručio je Franceschini dodajući kako je Institut za restauraciju iz Rima sa Zemaljskim muzejem BiH dogovorio projekat o restauraciji predmeta koji su izloženi u Sarajevu. 

Franceschini je, podsjetio je, u posjeti BiH i povodom Mjeseca italijanske kulture u BiH koji se obilježava u novembru. Tim povodom će večeras u Umjetničkoj galeriji BiH biti upriličeno otvorenje izložbe remek-djela iz kolekcije Farnesina: Pogled na italijansku umjetnost od pedesetih godina do danas, koja će obuhvatiti više od 50 djela talijanske umjetnosti nastalih od pedesetih godina prošlog stoljeća do danas.

Izložbu, koja će biti otvorena do 14. decembra, čine djela nekih od najvećih talijanskih savremenih umjetnika među kojima Alberto Burri, Giuseppe Capogrossi, Carla Accardi,  Pier D'orazi i drugi.  

Sva djela pripadaju zbirci Farnesina koja je nastala šezdesetih godina i čuva se u istoimenoj rimskoj palači gdje je i sjedište Ministarstva vanjskih poslova Italije. Zbirka sadrži više od 200 umjetnina te čini osnovu predstavljanja talijanske umjetnosti u svijetu.

Priliku da takva jedna postavka bude postavljena i u Sarajevu pohvalio je ministar civilnih poslova BiH, dodajući kako ona potvrđuje prijateljske odnose dviju zemalja. 

"BiH ima izuzetne bilateralne odnose s Italijom. Cijenimo podršku koju Italija pruža BiH. U aprilu ove godine je stupio na snagu sporazum o saradnji naše dvije zemlje. Upoznao sam ministra sa stanjem u oblasti kulture u BiH, posebno sa uslovima u kojima rade naše institucije kulture. Imali smo priliku čuti bogata iskustva kada je u pitanju finansiranje kulturnih instiucija u Italiji i to je neophdno prenijeti i kod nas", kazao je Osmanović.

Na današnjem sastanku dogovoreno je da dio mladih stručnjaka iz BiH koji rade na restauraciji eksponata u muzejima, svoje školovanje nastave i nadopune na univerzitetima u Italiji. 

Osmanović se još jednom zahvalio talijanskom ministru što, uprkos trenutnim dešavanjima u Evropi, nije odgodio posjetu BiH.

"Drago mi je da moj kolega nije odgodio posjetu BiH nakon nemilog dogđaja, ubistva dva pripadnika Oružanih snaga BiH. Ovo je najbolji odgovor na takve postupke, da se saradnjom odupremo takvim destruktivnim pojavama koji se danas dešavaju širom Evrope. Mi smo danas zajedno osudili ono što se desilo u Frnaucuskoj i BiH, jedino se zajedničkim snagama možemo oduprijeti tome", zaključio je Osmanović.

Pratite forum portala Radiosarajevo.ba - registrirajte se, komentirajte, predlažite teme!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak