Ministar saobraćaja: Neminovan je stečaj Grasa

Radiosarajevo.ba
Ministar saobraćaja: Neminovan je stečaj Grasa


Stečaj sarajevskog javnog prijevoznog preduzeća GRAS je neminovan, smatra kantonalni ministar saobraćaja Jusuf Bubica.

U razgovoru za dnevnik Oslobođenje, Bubica kaže da je ovo preduzeće u mnogo težoj situaciji nego je to javnost poznato, te da se u GRAS na plate podijeli sve ono što se zaradi.

„Situacija je takva da su im lični dohoci dosegli vrijednost bruto proizvoda. Po tom osnovu oni bi mogli odmah sutra prestati raditi. Drugi je problem što je poslovanje GRAS-a kao privrednog subjekta potpuno negativno. Njima u ovoj godini gubitak prelazi vrijednost kapitala“, istakao je Bubica.

Neophodne su, smatra ministar, radikalne mjere kako bi se spasilo „ono što se spasiti može“. U GRAS će ući revizorske kuće i uraditi izvještaj o poslovanju.

S obzirom na izuzetno tešku situaciju, prema riječima Bubice, morat će se poduzeti radikalne mjere kako bi se spasilo ono što se spasiti može.

„Kada revizorske kuće sačine izvještaj i to dođe nama na uvid, onda će vjerovatno nadležne institucije morati shodno zakonupokrenuti proceduru stečaja GRAS-a. Znam šta to znači za javnost, ali nas će opet, ukoliko dođe do stečaja, vozati GRAS. To će biti isti ljudi samo što će se unutrašnja struktura u preduzeću morati značajno promijeniti. Znači, doći će prinudna uprava, pravit će se plan konsolidacije i plan kako da se GRAS postavi na sopstvene noge s obzirom na to da kao kantonalno preduzeće raspolaže prugom, tramvajima, trolejbusima. Sve je to u vlasništvu Kantona i svakako da će se Kanton morati odrediti prema tome“, istakao je Bubica.

Veliki je problem, također, što u ovom javnom preduzeći ima oko 500 radnika viška, među njima 250 invalida rada, „koji su na neki način socijalna kategorija“.

„Ta kategorija će mora ti biti predmet zbrinjavanja Ministarstva za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice KS-a. Ne može socijalno zbrinjavati ljude GRAS kao privredni subjekt, a ni ovo ministarstvo kao strukovni subjekt za saobraćaj“, kazao je Bubica.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak