Ministar Petrović: Ako grijanje ne poskupi, ostajemo bez gasa

Radiosarajevo.ba
Ministar Petrović: Ako grijanje ne poskupi, ostajemo bez gasa

“Povećanje cijene grijanja u Kantonu Sarajevo je jedino rješenje da održimo sistem i to nije nikakvo filozofiranje, već realna potreba. Ako ne dođe do povećanja, to znači da nećemo imati gasa i tu se sva priča završava.“

Kazao je ovo za Oslobođenje Zlatko Petrović, ministar prostornog uređenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo, nakon što je sa dnevnog reda sjednice Vlade KS-a povukao tačku o poskupljenju cijena grijanja:

“Grijanje je od 1. novembra trebalo biti skuplje za 23 posto, a tačku sam povukao jer nije donesen socijalni program. Ministar za rad, socijalnu politiku, izbjegla i raseljena lica KS-a Muamer Bandić je na bolovanju i u takvoj situaciji jedino rješenje je da se o poskupljenju ne raspravlja. Mora postojati socijalni program, ali ostajem kod ovog prijedloga da se cijena poveća i kada se ministar Bandić vrati, trebalo bi konačno da se završi ovo pitanje. Kada će i da li će doći do poskupljenja u novembru, o tome će odlučiti Vlada KS-a.

Očito je da se borim sa vjetrenjačama, jer kada nestane gasa i kada ne bude grijanja, onda neka nekog drugog pitaju zašto nema tog energenta. Svjestan sam da povećanje cijene grijana nije popularna mjera, ali to nam je jedino rješenje.”

Petrović je dodao i da radi u nemogućim uslovima, te da sa svih strana trpi kritike.

“Postoji mogućnost da se ne prihvati odluka o povećanju cijena grijanja i ako dođe do toga, to znači da gasa neće biti. Onda ću da bi se održao sistem, morati tražiti maksimalan iznos budžeta u narednoj godini da bi se uopće održala funkcija snabdijevanja svim energentima, a da pri tome cijene ostanu na istom. To je jedini modalitet i ja sam dužan da predložim korekciju cijena. Svi bismo mi voljeli da imamo budžet kao 2005. pa da svima bude potaman, ali to je u ovoj situaciji nemoguće. Cijene moraju biti veće, u suprotnom čitav komunalni sistem će biti neodrživ”, zaključio je Petrović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak