Mikrobiologija hrane u svjetlu novog propisa

Radiosarajevo.ba
Mikrobiologija hrane u svjetlu novog propisa

Mikrobiologija hrane u svjetlu novog propisa, tema je seminara koji je danas u Sarajevu organizirala Vanjskotrgovinska komora BiH (VTK BiH ) u suradnji sa Agencijom za sigurnost hrane BiH.

Cilj stručnog seminara je da se proizvođači upoznaju o zakonskoj regulativi, odnosno o kriterijima sigurnosti hrane i higijene u procesu proizvodnje koji su definirani Pravilnikom o mikrobiološkim kriterijima za hranu.

Uloga Komore u tom smislu, kako je izjavio predsjednik VTK BiH Bruno Bojić, jeste da pomogne oko organizacije ovakvih i sličnih skupova čiji je cilj da se stručnije pristupi svakom problemu, otklone eventualni nedostaci i kvalitetnije nastupi na tržištu.

Novi Pravilnik o mikrobiološkim kriterijima za hranu usvojilo je Vijeće ministara BiH sredinom decembra prošle godine. Primjenom novih mikrobioloških kriterija osigurat će se visok nivo zdravstvene ispravnosti prehrambenog proizvoda i visok nivo zaštite zdravlja potrošača.

Zamjenik direktora Agencije za sigurnost hrane BiH Zoran Đerić podsjetio je da je ranije usvojen higijenski paket koji obuhvata četiri propisa, usvojen je i Zakon o hrani, a peti propis je Pravilnik o mikrobiološkim kriterijima za hranu.

''Prihvatili smo određene EU standarde koje smo ugradili u naše propise. Ti propisi su rađeni na bazi procjene rizika. Uloga Agencije jeste sprječavanje pojava epidemija, pogotovo bolesti prenosivih hranom i zato se ovi propisi donose da bi se proizvođači mogli i morali njih pridržavati'', naglasio je Đerić.

Alija Šehović iz kompanije Menprom d.o.o. Tuzla je kazao da je ovaj pravilnik za proizvođače od velike važnosti jer pomaže da naše zakone i propise uskladimo sa standardima u EU.

Istakao je da su proizvodi u BiH mikrobiološki  ispravni i da se rade stalne, pa čak i prečeste analize. Po njegovim riječima, kod proizvođača se javlja konfuzija jer ne znaju da li primjenjivati  propise entiteta FBiH ili državne propise.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak