Meteorolozi predviđaju toplo i sušno ljeto

Radiosarajevo.ba
Meteorolozi predviđaju toplo i sušno ljeto

Predstojeće proljeće i ljeto u BiH biće sušno i sa dnevnim temperaturama stepen-dva iznad višegodišnjeg prosjeka, a to bi moglo da izazove velike posljedice za ljude, prirodu i privredu.

Iza nas je cijeli mart, a padavina je do sada uglavnom bilo u minimalnim količinama - što potvrđuje da je sušni period već počeo, a zemlja je bez većih problema upila sav snijeg koji je pao u februaru i nigdje nisu zabilježene poplave.

Prema dugoročnoj prognozi, period od aprila do septembra obilježiće veoma toplo vrijeme, a i padavina će biti manje nego inače, mada meteorolozi napominju da dugoročne vremenske prognoze uvijek treba uzimati s rezervom.

Nebojša Kuštrinović, član Komiteta za klimatske promjene BiH, kazao je da dugoročna prognoza svjetskih meteorologa potvrđuje predviđanja da će BiH narednih 100 godina biti suočena sa sezonskim sušama.

"Klimatske promjene uticale su na to da ćemo ubuduće imati zime sa više padavina, što se potvrdilo proteklih mjeseci, te da će ljeta biti sušnija nego što smo navikli", objasnio je Kuštrinović i dodao da će klima u BiH za 100 godina biti slična onoj koju trenutno ima sjeverna Grčka.

Za razliku od obilnog snijega, dugotrajna suša nosi daleko veće posljedice za ljude, prirodu i privredu.

Nakon sunčanog i suhog marta, dolaze nam pljuskovi, koji će obilježiti narednu sedmicu. Već u subotu popodne mogući su pljuskovi, koji će donijeti i niže temperature. U ponedjeljak bi se živa u termometru mogla spustiti do minus tri stepena. Slično vrijeme zadržaće se i u utorak, a od naredne srijede temperature ponovo rastu do 20 stepeni, predviđaju meteorolozi.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak