Metalci neće učestvovati na protestima 30. maja

Radiosarajevo.ba
Metalci neće učestvovati na protestima 30. maja




Radnici u metalskoj industriji neće učestvovati na protestima Saveza samostalnih sindikata BiH (SSSBiH) 30. maja. Razlog za proteste imaju, ali vođeni iskustvima iz prethodnih godina i rezultatima koji nisu ništa promijenili.

Radnici u metalskoj industriji su odlučili da će protestovati, ali samostalno i to početkom septembra.

Rečeno je to danas na vanrednoj sjednici Odbora Sindikata metalaca BiH u Sarajevu.

"Prva polovica septembra bit će obilježena protestima metalaca koji će trajati sve dok se ne riješi nepovoljna situacija radnika u metalskoj industriji, a ne jedan dan", najavio je predsjednik Sindikata metalaca BiH Muhamed Hadžić.

Razlozi zbog kojih odustaju od učešća na protestima SSSBiH je što donošenjem Odluke o održavanju protesta nisu definirani zahtjevi protesta do održavanja sjednice Odbora Sindikata metalaca BiH.

Razlog je i kratak  period organizovanja protesta te i to što je Sindikatu metalaca Odlukom Glavnog odbora SSSBiH oduzeto pravo glasa pri donošenju odluka Glavnog odbora SSSBiH.

"Osnovni razlog neučešća jest što mi u Sindikatu metalaca imamo zahtjeve, ali ih nismo dobili od SSSBiH kao prijedlog zahtjeva. SSSBiH, vlada i parlament su nam obećali da će nam, potpisivanjem platforme, ispuniti više od 50 posto obećanja i zahtjeva ili će u suprotnom  dati ostavk", kazao je Hadžić, dodajući da su rezultati poznati i da poslije dvije godine nema ni ostavki ni rješenja problema.

On je istakao da prijedloge o rješavanju problema nemaju kome poslati.

"Situacija takva da imamo vladu, a nemamo vladu, imamo parlament, a nemamo parlament i kome da se obratimo i uputimo zahtjeve", kaže Hadžić.

Savez samostalnih sindikata poziva na proteste

Predsjednik Kantonalnog odbora SSSBiH Franjo Reder, na današnjoj konferenciji za medije održanoj u Sarajevu, podsjetio je na ugrožavanje radničkih prava kao i na radnike koji rade bez zdavstvene zaštite, te nezaposlenost koja je preko 46 posto.



"Neko je morao dići glas protiv stanja u BiH, protiv stanja u FBiH i protiv stanja u kantonima“, pojasnio je Reder i podsjetio na ponašanje OHR-a koji, kako kaže, radi u interesu svojih vlada i građana, javila je agencija Anadolija.

On je dodao da ne smijemo čekati i dozvoliti da se 1. majevi ne obilježavaju protestima.

"Doći će oni koji smatraju da treba da dođu i, na kraju krajeva, dolaze članovi sindikata“, pojasnio je Bajramović i dodao da će, ako budu radili, biti i nekog efekta od toga.

Predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH Ismet Bajramović rekao je danas da će oni u utorak održati konferenciju za medije na kojoj će predstaviti svoje zahtjeve prema institucijama.

"Svi oni koji misle da ne treba, koji misle da im je dobro neka ostanu u svojim kućama", rekao je Bajramović i dodao da je došlo vrijeme da se na rad natjeraju svi oni koji su plaćeni, a ne rade svoj posao.

Bajramović je podsjetio na 50.000 ljudi sa nepovezanim radnim stažom, na ljude koji se ne mogu liječiti i na porodice tih ljudi, te ih pozvao da im se i oni pridruže.

"Mi ne šetamo, mi protestno i radnički marširamo prema svim institucijama i u svim institucijama će biti predati zahtjevi. A kada tamo dođemo govorit će svi koji žele nešto da kažu“, rekao je Bajramović.

Oni su pozvali sve građane da izađu i pridruže im se na protestima koji će biti održani 30. maja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak