Mess: Vidimo se ponovo 27. septembra 2013.!

Radiosarajevo.ba
Mess: Vidimo se ponovo 27. septembra 2013.!


''Ovogodišnji Mess je bio nauzbudljiviji i najbolji u proteklih nekoliko godina'', kazao je danas direktor Festivala Dino Mustafić, istakavši kako je 52. Mess poseban po tome što se održao u vrijeme osipanja kulturne scene i gašenja važnih kulturnih institucija u našem gradu.

Festival je ove godine po broju gostiju i programu bio bogatiji i sadržajniji, a osim značajnih gostiju, na Messu je predstavljeno nekoliko ''hrabrih, alternativnih i pravih istraživačkih predstava iz Poljske, Italije, Mađarske i drugih zemalja'', kazao je Mustafić.

FOTO: Radiosarajevo.ba

Mess: Misionarstvo scenske umjetnosti

"Festival i dalje želi da zadrži ulogu širenja misionarstva scenske umjetnosti, a festivalski tim će se truditi da i iduće godine u Sarajevo dovede neke od najznačanijih teatarskih produkcija, izoštri fokus u programskoj selekciji, te radi na distribuciji festivalskog sadržaja u druge gradske centre", kazaoje Mustafić o budućim planovima Mess-a.

Dino Mustafić je na današnjoj konferenciji za medije najavio i treći dio programa Undiplomatic Art koji će se održati do kraja godine - ovaj put na temu života u etnički podijeljenim sredinama.

Govoreći da je organizacija ovako visokokvalitetnog festivala bez novca ravna čudu, Giorgio Ursini, kao višegodišnji selektor Festivala govorio je o narednom, 53. Internacionalnom festivalu MESS koji će se fokusirati na prostor i teatarsko stvaranje u Latinskoj Americi, čije smo obrise mogli vidjeti kroz ovogodišnju predstavu 'Villa+Govor' iz Čilea.

FOTO: Radiosarajevo.ba

Iduće godine na festival će se vratiti i jedan od velikih evropskih reditelja Christoph Marthaler. Očekuje se i gostovanje TheaterOberhausen sa predstavom Nora, a predstavit će se i velika imena plesnog teatra poput Pakistanca -  Akram Khana. 

Future Mess kao zasebna sredina

Future Mess se ove godine odvojio u zasebnu sredinu, što se osjetilo po publici i mladim ljudima, smatra selektorica programa Future Mess Selma Spahić.

''Drago mi je da smo ove godine imali raznolik program i šarenolike predstave, u čemu se očituje pregled rada mladih ljudi. Radionice koje su održane ove godine su svakako jedan pomak u odnosu na prošlu godinu, a uz imena poput Marka Ravenhilla i William Espera studenti su imali priliku prvi put se susresti sa glumačkim tehnikama i metodama koja nemaju priliku učiti na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu'', kazala je Selma Spahić na današnjoj konferenciji za medije.

Naredni, 53. festival MESS održat će se u periodu od 27. septembra do 06. oktobra 2013. godine.

Čitajte više:

Magnificat - laureat nagrade Sound of Mess

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak