Medvedev smijenio dvojicu zbog izgubljenih satelita

Radiosarajevo.ba
Medvedev smijenio dvojicu zbog izgubljenih satelita

Ruski predsjednik Dmitrij Medvedev smijenio je dva rukovodioca iz svemirske industrije i ukorio šefa ruske svemirske agencije nakon neuspjelog puštanja u orbitu triju komunikacijskih satelita početkom decembra, saopćio je u srijedu Kremlj.

Potpredsjednik svemirskog konglomerata RKK Energia Vjačeslav Filin i potpredsjednik ruske svemirske agencije (Roskosmos) Viktor Remiševski smijenjeni su, dok je šef Roskosmosa Anatolij Perminov ukoren, precizirao je Kremlj, a prenijele ruske agencije.

"U skladu s preporukama ruskog predsjednika, Roskosmos će poduzeti dodatne mjere kako bi se pojačala disciplina u njegovim strukturama", saopćio je Kremlj. 

Tri satelita lansirana 5. decembra na ruskoj raketi Proton pala su u Pacifički okean nakon njihovog neuspjelog puštanja u orbitu.

Gubitak tih satelita iz ruskog komunikacijskog sistema Glonass je posljedica pretovarenosti gorivom u Protonu, utvrdila je istražna komisija.

Sovjetska vojna industrija je kreirala sistem Glonass 1980. godine. Rusija je odlučila da razvije taj program u civilnoj sferi kako bi konkurirala američkom sistemu GPS i budućem evropskom programu Galileo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak