Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama

Radiosarajevo.ba
Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama

Institut za razvoj mladih KULT i Nadbiskupski centar za pastoral mladih Ivan Pavao ll okupio je u petak u Sarajevu, u okviru Global UNiTE Youth Network kampanje za BiH, grupu mladih ljudi koji su na sedmom Narandžastom danu (Orange Day) ukazivali na važnost sistemske podrške prevenciji nasilja nad ženama i djevojkama.

Svaka treća žena u BiH žrtva je nasilja

Volonteri su uradili kreativni performans, te kroz ples i na umjetnički način prikazali određene, realistične scene kako nasilje izgleda u stvarnosti.

Statistika pokazuje da je u BiH svaka treća žena barem jednom u životu zlostavljana, psihički ili fizički, a 652-oje djece, 463 žene i 209 djevojaka dosad je boravilo u devet sigurnih kuća u BiH. Dodatni problem je stigma koja je u našem društvu još prisutna i gdje je ''normalno da muškarac ipak ima određenu vrstu prevlasti u odnosu na ženu''.

''To je strašan podatak i mora se iz korijena mijenjati. To ćemo, prije svega, uraditi tako što ćemo otvoriti oči i prepoznati porijeklo modrica na našim sestrama, prijateljicama, sugrađankama... SOS broj dosad je pozvan više od 20.000 puta i to je previše za državu s manje od četiri miliona ljudi'', naglasio je Muamer Logo iz Instituta Kult i ukazao na važnost da zlostavljači budu prijavljeni policiji i nadležnim organima.

Logo ističe podršku civilnog sektora i stanovništva njihovim kampanjama koje se održavaju svakog mjeseca.

Današnji dan, 25. januar, obilježava se kao Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama. Simboličnog naziva, "Naradžasti dan", akcija svjetskih razmjera provedena je sedmi put širom svijeta s istim ciljem - prevencija nasilja nad ženama i djevojkama.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak