Marko Tomaš i priča o Ivici Osimu u 95. KUPEK-u

Radiosarajevo.ba
Marko Tomaš i priča o Ivici Osimu u 95. KUPEK-u

Veliki Bill Shankly je jednom rekao: "Neki ljudi smatraju da je nogomet pitanje života i smrti. Griješe. Nogomet je više od toga". Shankly je rekao, a Švabo, odnosno Ivica Osim je živio Shanklyjevu metaforu.

Marko Tomaš, pjesnik iz Mostara i okoline je bio logičan odabir za razgovor sa kompozitorom, odnosno Straussom sa Grbavice. Knjiga Utakmice života, biografija Ivice Osima najbolji je pokazatelj da je to zaista tako.

'Utakmice života', oda Ivici Osimu iz pera Marka Tomaša

Uostalom, čujmo i počujmo šta je o knjizi rekao jedan drugi velikan pisane riječi, koji se odaziva na ime Predrag Lucić, Duje: "Ivica Osim Švabo nije mogao dobiti osimovskijeg biografa od Marka Tomaša, jer samo takav pjesnik može u jednu jedinu rečenicu smjestiti svu životnu zaigranost Straussa s Grbavice. Ta Tomaševa rečenica, ta njegova lopta kojom je na pomoćnom terenu Željina stadiona pogodio čitavog Osima, glasi: "Nakon 72 godine života, sudjelovanja na Olimpijadi i Mundijalu, nakon igračke karijere u Francuskoj i Nizozemskoj, nakon treniranja, izborništva, svjetske slave i moždanog udara, Ivica Osim je i dalje s jednakom strašću gledao trening na mjestu otkuda se otisnuo u veliki nogometni svijet." A sada je pročitajte još jednom, ali polako, kao što se gledaju ponovljene snimke majstorskih poteza na utakmicama života".

U ovom 95. KUPEK-u slušamo Marka Tomaša, koji je među brojnim svojim likovima poznat i kao "kauč selektor", a kao takav je objavljivao tekstove o nogometu na portalu Žurnal i to ga je kod Švabine porodice kvalificiralo za valjanog biografa Ivice Osima.

Ovo, međutim, nije klasična biografija. Knjiga je i autorski rad Marka Tomaša sa svom poetikom koju on sa sobom nosi i u tom smislu je i pitkija od bilo koje biografije. Sa Markom smo pričali o tome kako je uopće došlo do toga da on piše Švabinu biografiju, zašto ga smatra, ne posljednjim jugoslavenskim izbornikom, nego i posljednim jugoslavenskim predsjednikom koji je vodio, kako on kaže "odmetnutu bandu" na Svjetskom prvenstvu u Italiji, koju gotovo nitko u državi, koju su predstavljali nije podržavao.

Da li je Ivica Osim, ako gledamo to prvenstvo i onu čuvenu Željinu utakmicu sa Videotonom svoje najvažnije utakmice života ipak izgubio?

Švabo, međutim, nije samo to. On je "sensei", u Japanu ima svojstvo boga, pa poslušajte Marka da čujete zašto se za knjigu zanimaju i Japanci i Austrijanci, a već je prevedena i na engleski. Čujte Marka, a ako vas sreća i brzina posluže i ako pošaljete mail na thekupek@gmail.com, onda ćete imati priliku i da pročitate Markova pisanja o Ivici Osimu. U suprotnom, knjižare i kiosci širom one naše bivše Juge bit će mjesta za nabavku knjige.

Poslušajte 95. KUPEK!

Loading...

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak