Marjanović: Hitro sankcionisati odgovorne

Radiosarajevo.ba
Marjanović: Hitro sankcionisati odgovorne


Općinski sud u Sarajevu je nedavno donio presudu kojom je ništavnim proglasio ugovor o magistarskom studiju na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu organizovanom 2010. godine s obzirom na to da nije u skladu sa zakonom. Radi se o magistarskim radovima studenata ovog Fakulteta, Teufika Hadžiahmetovića i Aide Hadžiahmetović.

Danas je u Sarajevu tim povodom održan sastanak dekana Fakulteta političkih nauka profesora Šaćira Filandre te ministra obrazovanja, nauke i mladih Kantona Sarajevo Damira Marjanovića i pomoćnika ministra Sifeta Kukuruza.

"Ministarstvo je pozvalo menadžement Fakulteta političkih nauka, kako bi zatražili dodatne informacije i poduzimanje određenih koraka, kako bi se zaštitio dignitet fakulteta i zaštitila prava studenata koji su studirali po ovom sistemu," rekao je ministar Marjanović.

Ministar očekuje hitro sankcionisanje odgovornih.

Ministarstvo je dalo zadatak menadžementu Fakulteta da u narednih sedam dana dostavi detaljne informacije, a to podrazumijeva konkretno šta je problem, viziju rješenja i imenovanje odgovornih osoba i sankcije za te osobe, sve u cilju zaštite digniteta i zaštite prava studenata.

Dekan Fakulteta je rekao kako je menadžment prihvatio zahtjev ministarstva da u narednih sedam dana donese određene mjere u pravcu rješavanja problema. Koje će to konkretne mjere biti, dekan nije precizirao, ali je naglasio da se mora hitno reagovati i u skladu sa Zakonom.

Naglasio je da su u pitanju postdiplomski studij, generacija studenata 2009./2010. godina, a problem je uočen 2010. godine.

"Do sada se ovaj problem pokušao riješiti na raznim pravnim istancama, ali nije bilo dobre volje da se riješi u medijaciji. Sa ovom presudom koja se odnosi na vraćanje sredstava za dvoje studenata, situacija se u pravnom smislu dosta mijenja i dužni smo kao državna institucija i ja kao odgovorna osoba, kao dekan, da nađemo rješenje", rekao je dekan Filandra.

Na pitanje novinara da li diplome mogu biti proglaše nevažećim, dekan Fakulteta je rekao kako će sve uraditi da akademski status diploma bude zaštićen, jer je jedno akademski dignitet studija koji određuje Nastavno-naučno vijeće i Senat UniverzIteta, a drugo je procedura koju potpisuje država, a ovaj put je izostala prethodna saglasnost osnivača (Kantonalne Vlade), na pokretanju studija, na njegovu visoku cijenu. Napravljen je jedan proceduralni propust koji ne bi trebao uticati na dignitet diplome.

Podsjećamo, Fakultetu je naloženo da vrati novac studentima koji su tužili FPN, a riječ je o Teufiku Hadžiahmetoviću i Aidi Hadžiahmetović. Ovaj studij upisalo je 626 studenata kojima je obećano zvanje magistra, te je cijena studija bila 5.500 KM i trajao je godinu.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak